MENI

“Sretni ljudi“ – predstava koja pozorište vraća publici

Praizvedba predstave “Sretni ljudi”, autorice Nine Mitrović, u režiji Ivana Lea Leme, premijerno će biti izvedena u ponedjeljak, 23. januara, na maloj sceni Hrvatskog narodnog pozorišta (HNK) Mostar s početkom u 20 sati.

Novi tekst Nine Mitrović nema klasičnu dramsku strukturu, a ono što autorica u njemu propituje upravo je pozorište i odnos pozortišta i publike.

“Svaki dramski tekst nastaje iz ljubavi prema pozorištu, a ovaj baš posebno jer je “pandemijsko dijete”. Nina Mitrović deset je godina pisala monologe tako da je ovaj tekst zapravo deset odvojenih priča. Usred pandemije Mitrović se sjetila svojih monologa koji su tok svijesti ljudi u publici i tekst je posvetila pozorištu i činjenici kako se pozorište treba vratiti publici, odnosno, prići publici i njenim izravnim problemima. Također, tekst propituje međuljudske odnose, što nam je zajedničko, po čemu smo autentični, a po čemu identični”, kazao je na konferenciji za novinare redatelj predstave Ivan Leo Lemo.

U predstavi igraju Robert Pehar, Sanda Krgo Soldo, Miro Barnjak, Nikolina Marić, Mirela Mijačank Kordić, Ivan Skoko, Ivo Krešić, Vedran Vilogorac, Ana Franjčević, Mario Bošnjak, Zorislav Galić, Maja Husković, Tea Pandža, Filip Lukenda i Mustafa Stupac.

Dramaturzi su Dragan Komadina i Ivan Leo Lemo, scenografkinja Vesna Režić, a kostimografkinja Mirjana Zagorec. Autor muzike je Zvonimir Dusper – Dus, dok oblikovanje svjetla potpisuje Uroš Škiljević.

Prva repriza “Sretnih ljudi” zakazana je za 24. januar.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista