MENI

image-147

Teatar baština 2023: Predstava ‘Bilo jednom jedno jaje’ odigrana u Konjicu

 U okviru manifestacije “Teatar baština 2023.”, a pod pokroviteljstvom Fondacije za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Sarajevo i Grada Konjica, u srijedu je u kino sali NU Konjic odigrana dječija lutkarska predstava ”Bilo jednom jedno jaje” Pozorišta lutaka u Mostaru.

Predstava se izvodi na minimalističkoj sceni sa drvenim lutkama, koje su jednostavnija verzija tradicionalnih japanskih bunraku lutaka. U predstavi igraju mladi članovi glumačkog ansambla Pozorišta lutaka: Lejla Pajić, Ena Husić, Ali Kamer Aksoy i Tarik Bajramović. Predstava je namijenjena najmlađoj pozorišnoj publici, a izvodi se s ciljem zabave i edukacije, kazao je glumac iz predstave Ali Kamer Aksoy, koji tumači ulogu vuka.

Aksoy navodi kako je predstava ”Bilo jednom jedno jaje” priča o jednom velikom jajetu koje je čudnovato i koje se pojavilo usred čudnovate šume.

– Njega je našao zec koji je pomislio da će se iz tog jajeta roditi zec, a nakon toga dolaze i ostale životinje medvjed, lisica i vuk i onda se počinju dešavati zgode oko tog jajeta koje su zapravo ispričale tu neku njihovu kolektivnu priču o svim životinjama koje žive u toj šumi- kazao je Aksoy, dodajući da je atmosfera u Konjicu bila odlična.

Glumci i glumice Pozorišta lutaka u Mostaru ove godine izvodili su brojne predstave na sceni, kazao je glumac Tarik Bajramović, koji tumači ulogu medvjeda u predstavi ”Bilo jednom jedno jaje”.

– Ove godine Pozorište lutaka u Mostaru bilo je poprilično zauzeto, radili smo obnovu jedne stare predstave koja se zove ”O nježnosti”, koja je bazirana samo na fizičkom pokretu. Poslije toga smo radili predstavu ”Žena Jevrejka” koja je bila klasično pozorište tokom ljeta, a zatim smo počeli raditi na predstavi ”Bilo jednom jedno jaje”. Polovinom decembra očekuje nas novogodišnja predstava i time ćemo zaokružiti izvođenje predstava ove godine, s tim što će biti izvođenja i nekih starih predstava kao što je ”Zlatokosa”, a naravno predstava ”Bilo jednom jedno jaje” izvodit će se i u nastavku. Od marta ćemo krenuti raditi na novom repertoaru– naveo je Bajramović, saopćili su organizatori.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista