MENI

2

Tei Šimić i predstavi ‘Bukača’ nagrada za najbolju predstavu regionalnog festivala monodrame inBox

Drugi regionalni festival monodrame inBox završen je sinoć u Novoj Biloj dodjelom nagrada. Nagrada za najbolju predstavu festivala otišla je Tei Šimić iz Hrvatske i njezinoj predstavi “Bukača”, dok je nagrada publike dodijeljena Eciji Ojdanić koja je gledatelje oduševila predstavom “Vla, vla, vlajaland cabaret”. Dodijeljena je i treća nagrada, a to je ona za najbolji dramski tekst inBox natječaja. Ona je pak otišla u ruke autorice Aide Šešić Nezirević, i to za tekst “Dva života Zehre Hadžibegović”. Osim novčane nagrade, autorica će svoj tekst ugledati na daskama na idućem izdanju inBoxa.

Riječ je o monodrami izuzetnog intenziteta, jasnog sižejnog toka, sa suptilnim radacijama emocije, kako lika Zehre Hadžibegović, kao i čitatelja. Odluka da priču o životu Zehre Hadžibegović autorica podijeli na dva dijela je ovoj monodrami dala ritam koji nije dozvoljavao monotoniju, a način na koje je monodrama završena govori da se radi u autorici koja dobro vlada ovom dramskom vrstom, stoji u obrazloženju žirija koji su činili Elvis Ljajić, Nataša Govedarica te Ivana Pekušić.

Članovi žirija – Miralem Ovčina, Maja Simonović i Dino Rogić o najboljoj predstavi festivala kazali su kako je Šimić imala hrabrosti da na scenu postavi priču o viktimizaciji i stigmatizaciji; o odbačenosti i progonu; o predrasudama i licemjerju u jednom moralno posrnulom društvu… 

“Tea je odlučila da na sceni čujemo i krik i opomenu. Opomenu da sloboda i ljubav nisu dar, nego borba koja ne smije prestati ni u jednom času našeg života. Uz minimalistički redateljski postupak, Tea Šimić nas je navela da vidimo bolje, čujemo više i doživimo intenzivnije”, navode dalje. 

U revijalnom dijelu programa, osim dnevnog programa prilagođenog najmlađim posjetiteljima koji su uživali na predstavljanju slikovnice „Neke pjesme i jedna basna krasna“ Marije Marić, kao i na plesnoj radionici koju je vodila Gea Erjavac, odrasla je publika imala priliku pogledati monodramu „Izbori (se)“ u režiji i izvedbi Damira Kusture. Riječ je o monodrami koja je nastala po predlošku prošlogodišnjeg pobjedničkog dramskog teksta „Prodavnica budućnosti“ Vahida Durakovića.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista