MENI

ZlatokosaPress3

U pozorištu lutaka u Mostaru premijera predstave ‘Zlatokosa’

U režiji i dramatizaciji Jelene Đorđević 9. marta u 19 sati u Pozorištu lutaka u Mostaru održat će se premijera predstave “Zlatokosa”.

Riječ je o dirljivoj bajci i odrastanju, želji za slobodom koja nema nikakvu cijenu te upoznavanju svijeta i ljubavi.  

– Predstava ‘Zlatokosa’ je jedna od nekoliko projekata koji Pozorište lutaka Mostar priprema u ovoj godini povodom 70 godina njegova postojanja. ‘Zlatokosa’ je svakako jedna od vrhunskih predstava za našu publiku u Mostaru zahvaljući upravo našim gostima iz Niša i mostarskom ansamblu koji su uložili veliki trud da bi je našoj publici priredili – istaknuo je direktor mostarskog Pozorišta lutaka Edin Kmetaš na konferenciji za novinare u Mostaru povodom premijere spomenute predstave.

Jelena Đorđević, glumica i redateljica predstave “Zlastokosa” iz Niša (Srbija), koja je u protekla dva mjeseca živjela i radila na predstavi s mostarskim lutkarima kazala je kako joj je ovaj rad bio velika odgovornost.

– Velika mi je bila odgovornost kad su me pozvali u mostarsko pozorište koje ima dugu tradiciju i repertoar te mi nije bilo lako odraditi predstavu koja će biti na tako visokoj razini kao što su sve njihove predstave. Imala sam tremu jer sam htjela predstavu odraditi najbolje kako znam, a opet da ne iskočim iz okvira onoga što oni u mostarskom pozorištu rade godinama – kazala je Đorđević.

Scenografija, kostim i lutke su autorstvo Kristine Nedave iz Bugarske, dok je autor scenske umjetnosti Srđan Marković.

 Upravo je Marković kazao kako je bajka idealna žanr gdje se kompozitor može ‘razmaštati’.

Po njegovim riječima, muzika u tom smislu ne smije da podilazi i banalizira djecu kao trećerazrednu publiku koju je lako obmanuti nego ih treba uzimati kao “vrlo misleće mlade ljude čiji se kritički stav u tim godinama probudio”.  

– Osnovni motiv ‘Zlatokose’ je nešto što pokušavamo potencirati, a to je sloboda te da se možemo izboriti sa svim nedaćama u svakom trenutku našeg života, a što nam je u ovom trenutku najpotrebnije – poručio je Ali Kamer Aksoy, glumac u ulozi princa. 

Glumaca Nina Popović, koja igra ulogu Zlatokose smatra kako “nam ništa drugo i nije preostalo nego vjerovati da će ljubav i srce pobijediti”.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista