MENI

image-350

Ukrajinska predstava ‘Caligula’ otvorit će ovogodišnji Festival MESS

Predstavi “Caligula” Ivan Franko teatra iz Ukrajine, u režiji Ivana Uryvskog, imat će čast da otvori ovogodišnji 63. Internacionalni  teatarski festival MESS koji će biti održan od 30. septembra do 8. oktobra.

Ukupno će biti izvedeno 18 predstava iz Bosne i Hercegovine, zemalja regije i Evrope.

U  okviru MESS-a bit će održana i festivalska premijera u koprodukciji Scene MESS, SARTR-a te Maladype Theatre Non-profit Association “Alice in Bed”, prema tekstu Susan Sontag, a u režiji Zoltana Balasza.

Na današnjoj press konferenciji Festivala MESS o programu je govorio direktor Nihad Kreševljaković, a koproducentica predstave “Alice in Bad” po tekstu Susan Sontag Sylvia Huszar govorila je o predstavi za koju je istakla da bi između ostalog trebala pružiti priliku mladima da saznaju više o samoj autorici.

Kreševljaković je istaknuo da će MESS i ove godine reflektirati vrijeme u kojem živimo. On je naveo da je  21. vijek vrijeme nesigurnosti koje je direktan rezultat onoga kroz šta prolazimo ovdje, ali i u cijelom svijetu.

– Živimo u vremenu karakterističnom po sukobima, ratovima, društvenim i prirodnim katastrofama koji imaju velike posljedice ne samo na materijalno naslijeđe svijeta već i na naš duhovni svijet, narušavajući i naš psihološki mir -kazao je Kreševljaković.

Direktor Festivala MESS također je istaknuo da MESS ima i produkcijske aktivnosti što ih praktično označava i kao pozorište.

Međutim, podvlači da nemaju svoj prostor u kojem bi mogli raditi predstave, a i sama mogućnost da se u Sarajevu neovisno od MESS-a izgradi nova zgrada pozorišta graniči sa nemogućim.

Kreševljaković smatra da stalno treba ponavljati zašto su umjetnost i kultura važni za društvo.

U okviru ovogodišnjeg 63. Festivala MESS publika će imati priliku da vidi predstavu najpoznatijeg svjetskog koreografa Akram Khana, „Chotto Desh“, u režiji i adaptaciji Sue Buckmaster, te predstavu „Wakatt“ u produkciji Faso Danse teatra iz Burkine Faso, čiji koncept i koreografiju potpisuje istaknuti koreograf Serge Aimé Coulibaly.

Nakon sedam godina, na festival MESS vraća se i veliki litvanski reditelj Oskaras Koršunovas sa spektakularnom predstavom „Othello“. Iz Njemačke dolazi “T4. Ofelijin vrt” koju je režirao David Stöhr.

Iz regije ove godine na MESS dolaze predstave „Djeca“ Narodnog pozorišta u Beogradu, kompozitorice i rediteljice Irene Popović, kao i predstava „Pod oba sunca“ Kraljevskog pozorišta Zetski dom na Cetinju, a u režiji Borisa Liješevića.

Predstavnici bosanskohercegovačkih izvedbi na ovogodišnjem izdanju MESS-a, a prema selekciji Janka Ljumovića, su predstave “Totovi”, u produkciji SARTR-a i u režiji Andraša Urbana, te predstava „Ivanov“ u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo, koju je režirao Paolo Magelli.

Koproducentica predstave „Alise in Bad“ po tekstu Susan Sontag, Sylvia Huszar istakla je ulogu koju je Sontag imala vezano za Sarajevo, te naglasila da se ove godina navršava 30 godina od njenog rada na predstavi “Čekajući Godota“ u sarajevskom Pozorištu mladih.

– Smatram da je jako važno da mlade generacije saznaju više o Susan Sontag, o njenim idejama i njenom zalaganju za mir. Da to ne bude samo ime trga, već da zaista proniknu u to kako je ona razmišljala i kako danas glumci tumače te njene ideje – izjavila je kreativna producentica predstave Sylvia Huzsár.

Ove godine će u okviru Festivala MESS biti pokrenut novi program pod nazivom “Dramadžiluk”, čija je ideja afirmiranje dramskih tekstova autora iz regije i BiH.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista