MENI

image-482

Umro Dževad Karahasan, bosanskohercegovački romansijer, pripovjedač i dramatičar, esejist te teoretičar i historičar književnosti

Nakon teže bolesti u 70. godini napustio nas je akademik Dževad Karahasan, bosanskohercegovački romansijer, pripovjedač i dramatičar, esejist te teoretičar i historičar književnosti.

Pored njegovog spisateljskog opusa koji ga svrstava u red najznačajnijih evropskih pisaca posebno ističemo da je uvaženi akademik Karahasan bio i dramaturg Narodnog pozorišta u Sarajevu u kojem je ostavio stvaralačkog traga kreirajući repertoar sa velikim brojem značajnih predstava upisanih u historiji najstarije pozorišne kuće u BiH.

Izvedbe njegovih dramskih djela na našoj pozornici ostaće upamćeni datumi najboljeg dramskog rukopisa savremene bosanskohercegovačke književnosti. Proteklih decenija njegovi bivši studenti su okosnica pozorišnog života u Sarajevu, veliki dio njih je profesionalno angažiran i danas u Narodnom pozorištu Sarajevo. Sa ponosom uvijek ističu da su prve lekcije znanja o pozorišnoj umjetnosti i radnoj etici sticali na časovima kod svog cijenjenog i omiljenog profesora.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista