MENI

image-112

Večeras u Berlinu prva izvedba “Moje Fabrike”

Predstava Bosanskog narodnog pozorišta Zenica nastala prema romanu Selvedina Avdića i u režiji Selme Spahić „Moja Fabrika“ večeras će biti izvedena u okviru 6. Berliner Herbstsalona 2023. pod nazivom „LOST – You Go Slavia“ u pozorištu „Maxim Gorki“ u Berlinu. Berlinska publika će ovu predstavu imati priliku pogledati i sutra, 4. oktobra u pozorištu „Maxim Gorki“.

„Moja Fabrika“ je sa dvanaest osvojenih festivalskih nagrada sa sedam festivalskih učešća jedna od najnagrađivanijih predstava zeničkog BNP-a. Predstava je zasnovana na fragmentima istoimene knjige, intervjuima sa radnicama i radnicima, životnim iskustvima glumica i glumaca iz ansambla predstave, te historijskim izvorima. Predstava koja predstavlja jednu od zapaženijih produkcija prethodnih nekoliko pozorišnih sezona zeničkog BNP-a, intimna je monografija o historiji Zenice i njene Željezare, zbog koje je grad i nastao i koja je svojevremeno upošljavala većinu stanovništva a danas predstavlja samo simbol prošlosti ili omraženi izvor zagađenja.

Festival pod nazivom „LOST – You Go Slavia“, drugi dio 6. Berliner Herbstsalona (6. Berlinskog jesenjeg salona) istražuje o tome kako se možemo suočiti sa svim krizama u zemlji i svijetu i kakve veze krvavi raspad Jugoslavije ima sa našom sadašnjošću. Povodom ovog festivalskog učešća rediteljica predstave „Moja Fabrika“ Selma Spahić je izjavila: „Gostovanje u Berlinu nam je višestruko značajno, kako zbog uzbudljivog susreta sa internacionalnom publikom, sa kojom ne dijelimo jezički prostor, tako i zbog prilike da nastavimo pričati priču o Željezari i Zenici, a time i svim industrijskim gradovima koji dijele sličnu sudbinu širom svijeta.“

U predstavi igraju: Miki Trifunov, Predrag Jokanović, Nusmir Muharemović, Lana Delić, Sabina Kulenović, Saša Handžić, Anđela Ilić, Snežana Vidović, Selma Mehanović, Benjamin Bajramović, Adis Mehanović, Zlatan Školjić, Miroljub Mijatović i Siniša Vidović. Scenografiju i kostim potpisuje Sabina Trnka, scenski pokret Thomas Steyaert, dramatizaciju su radile Emina Omerović, Selma Spahić i Bojana Vidosavljević, dramaturgiju predstave Emina Omerović, a muziku Basheskia i Edward EQ.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista