MENI

image-104

Voja Brajović i Sergej Trifunović gostuju u sarajevskom BKC-u sa predstavom “Voz”

JU Bosanski kulturni centar KS najavljuje gostovanje predstave „Voz“, rađene po romanu kultnog američkog pisca Cormaca McCarthyja, u adaptaciji i režiji Vojislava – Voje Brajovića, te produkciji Zvezdara teatra iz Beograda.

U predstavi, koja će biti izvedena 28. 04. u velikoj dvorani BKC-a, igraju glumačke zvijezde  Vojislav – Voja Brajović i Sergej Trifunović, koji utjelovljuju dva lika: Crnog i Bijelog.

Cijena ulaznica je 20 KM, moći će se kupiti u biletarnici u BKC-u od utorka, 16. aprila, a mogu se rezervisati od 5. aprila, putem telefona 063-505-000. (Predstava je po žanru drama, traje 120 minuta i nije namijenjena za uzrast ispod 16 godina).

Ideju za režiju predstave „Voz“ Brajović je dobio nakon odgledanog filma „The Sunset Limited“ nastalog po drami autora McCarthyja, kojeg je režirao Tommy Lee Jones 2011. godine, a u kojem su uloge Crnog i Bijelog odigrali proslavljeni glumci, pomenuti Jones, te Samuel L. Jackson. Predstava je na matičnoj pozornici Zvezdara teatra premijerno izvedena 2015. godine i do sada odigrana preko 260 puta, uvijek pred prepunom dvoranom uz ovacije publike, a gostovala je na brojnim pozorišnim scenama u regiji, ali i širom svijeta, te na međunarodnim festivalima, osvojivši niz značajnih nagrada.

Na samom početku, Crni spavaša Bijelog da se ne baci pod voz i odvodi ga u svoj stan gdje se odigrava cijela radnja ove dramske predstave. Crni je bivši osuđenik i vjernik, dok je Bijeli ateist i profesor. Upoznavši se, vode raspravu o smislu i besmislu, mogućnostima i željama, razočaranju i nadi, te o pitanju zašto živimo i zašto je Bijeli pokušao samoubistvo. Predstava ne nudi jednostavne odgovore na pitanja, ona želi potaknuti publiku na razmišljanje o ovim temama.

Glumci u ovoj predstavi često komuniciraju sa gledaocima, postavljaju im pitanja, uvlače ih u teatarsku igru,  čime se i publika direktno poziva da bude aktivni učesnik diskusije o uvijek aktuelnoj temi postojanja.

JU BKC

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista