MENI

3

Završen je najstariji festival profesionalnih pozorišta u BiH

Najstariji festival profesionalnih pozorišta Bosne i Hercegovine “Pozorišne /Kazališne igre BiH“ dodjelom nagrade za najbolja teatarska ostvaranje zatvorio je još jedno izdanje smotre teatara. U sedam dana publika je mogla vidjeti šarolik izbor predstava, ono najbolje urađeno u ovoj teatarskoj sezoni, a odabrala ih je Hasija Borić-Stojić.

Dramaturg i član stručnog žirija Pozorišnih igara Bosne i Hercegovine Mirza Skenderagić, govoreći o ovogodišnjem festivalu, u razgovoru za Fenu kazao je da je publika na Igrama imala, po njegovom mišljenju, priliku da vidi B selekciju u većini slučajeva, kad je u pitanju tekuća godina u BiH.

Smatra da je ovogodišnja selekcija u rediteljskom izražaju siromašna, ali da je žanrovski bila vrlo raznolika.

-Tako da se može govoriti o narativnom teatru, o kamernim predstavama. Možemo da govorimo o predstavama koje koketiraju sa drugim medijem, kao što je radio drama, film u neku ruku – kazao je Skenderagić

U osvrtu na najbolje predstave ovogodišnjih Pozorišnih igara BiH, kaže da je predstava koja je dobila glavnu nagradu kao najbolja predstava u cjelini “Gospođica” Narodnog pozorišta RS u Banja Luci, klasični primjer dobro skorojenog narativnog teatra.

-Znači ona možda i nije odskočila kao predstava koja je rediteljskim postupkom privukla pažnju već kao predstava u kojoj su svi zasebni pozorišni segmenti dali neku zajedničku cjelinu – smatra Skenderagić.

Za predstavu “Sretni ljudi“ HNK Mostar, koja je dobila nagradu za režiju, on ističe da je tu režija ta koja je dala najveći doprinos uz dramaturgiju koja je također nagrađena, a koja je postojeći tekst ponudila u sasvim novom svjetlu.

-O ostalim predstavama možemo da govorimo o standardu glumačke igre koja je bila sasvim zadovoljavajuća. Tako da sve u svemu, publika mislim da može biti zadovoljna ponuđenim – kazao je Skenderagić u razgovoru za Fenu.

On je kao vrijednost naglasio i da su na Igrama bila predstavljena i dva nova savremena dramska teksta.

-Jedan od ta dva teksta je dobio i nagradu. To je novi tekst Emine Kovačević ‘Perzeide’ koji je na vrlo hrabar i tačan način ponudio kamernu priču o zlostavljanim ženama – naveo je.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista