MENI

GettyImages-1066720254_532068_a8lpwz

Oprah Winfrey se izvinila zbog postavljanja nerealnih standarda za mršavljenje

Oprah Winfrey je nedavno otvoreno govorila o svojoj ulozi u promovisanju kulture dijeta i mršanja. Kao voditeljica popularnog talk showa, čiji je nedavni značajan gubitak težine privukao znatnu pažnju javnosti, Winfrey je odlučila dati svoje iskustvo širem kontekstu i potaknuti na razmatranje brzih dijeta kao potencijalno štetnih.

“Kroz svoje platforme, kroz časopis, kroz talk show već 25 godina i na internetu… dala sam velik doprinos tome,” priznala je. “Ne mogu vam reći koliko sam emisija o mršanju i makeovera napravila, a oni su glavna stvar otkako radim na televiziji.”

Winfrey se otvoreno suočila s činjenicom da je i sama bila zarobljena u kulturi zdrave ishrane i nerealnih očekivanja, podvrgavajući se ekstremnim dijetama i suočavajući se s oštrim kritikama zbog svoje težine u medijima.

Nakon što je krajem prošle godine iznenada pokazala svoju vitku liniju, prvo je tvrdila da je postigla rezultate isključivo tjelovježbom i zdravom ishranom, prije nego što je priznala da uzima lijek Ozempic te tako istakla njegovu ulogu u procesu mršanja.

O ovoj temi Winfrey je govorila na trosatnom specijalu u kojem je detaljno razmotrila svoje iskustvo s mršanjem te svoju ulogu u promicanju, takozvane, kulture dijeta. Posebno je naglasila da su ekstremni napori za mršanjem, koje je prikazivala u svojoj emisiji, na kraju imali dubok uticaj na nju i na druge.

U ovom iskrenom razgovoru, Winfrey nije bila sama. Svoje priče podijelili su i druge javne ličnosti poput Rebel Wilson i Amber Riley, što je dodatno produbilo razumijevanje ove teme – o kojoj treba očito sve više javno pričati.

Priznala je da je usredotočenost na težinu postavila nerealne standarde za gledaoce showa. Da, to su standardi koje čak ni ona nije mogla podržati i rekla je da je “postavila standard za ljude koji ni ona, a niti bilo ko drugi, ne može održati.”

Oprahino izvinjenje zbog promicanja nedostižnih standarda i načina života svakako djeluje iskreno, a njeno otvoreno suočavanje s tim pitanjima može poslužiti kao korak prema osvještenju o važnosti zdravog i održivog pristupa prehrani i tjelesnoj aktivnosti.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista