MENI

karl l

Skice Karla Lagerfelda prodate na aukciji za više od 100 000 eura

Iako je Karl Lagerfeld zapamćen kao dizajner koji je predvodio kolekcije u Chanelu, Fendiju i vlastitoj marki, često je izlazio izvan mode, stvarajući namještaj, umjetnost, pa čak i automobile.

Lagerfeld je bio poznati kolekcionar umjetnosti u svim oblicima, a nova aukcija Sotheby’sa nudi rijedak uvid u njegov jedinstven svijet.

Prvi dio prodaje imanja Karla Lagerfelda održan je u Monaku od 3. do 5. decembra (drugi dio će se održati u Parizu 14. i 15. decembra). Sadržao je više od 1.000 lotova iz Lagerfeldovih ličnih rezidencija u Francuskoj i Monaku, uključujući portret dizajnera Takashija Murakamija, albume sa spomenarima koje je kreirao sam Lagerfeld i telegram Marlene Dietrich. Vrijedi napomenuti da su mnogi lotovi u prodaji dobili mnogo veće ponude od njihovih procijenjenih cijena, što svjedoči o njegovom neizbrisivom naslijeđu.


Najpovoljniji komadi bila su vozila koja je Lagerfeld nekada posjedovao. Najprodavaniji je bio crni Rolls-Royce Phantom 2018, koji je prodat za 436.000 eura. Na drugom mjestu je Rolls-Royce Cullinan Bleu 2019 koji je prodat za 369.450 eura, dok je Rolls-Royce Phantom Dropped Coupé Grise 2017. koštao 375.500 evra.

Umjetnička djela u vlasništvu Lagerfelda također su bila jedni od najprodavanijih predmeta.

Posebno su poželjni bili i predmeti koji su nudili uvid u Lagerfeldov kreativni um i proces. Tri albume za inspiraciju koje je napravio sredinom 1980-ih prodata su za 151.200 eura. Ispunjeni fotografijama, skicama i bilješkama, oni su uvjerljiv dokument umjetnika na djelu. Dva Lagerfeldova radna registratora, sa isječcima koji datiraju iz 1950-ih, koštala su 189.000 eura.

Kolekcionari su također bili nestrpljivi da posjeduju komad Lagerfeldovog ormara. Dizajner je bio poznat po tome što je nosio crne blejzere, a rasprodaja je uključivala više stilova Yves Saint Laurenta i Dior Hommea. Pet pari Chanel rukavica od jagnjeće kože – još jedan Lagerfeldov potpis – oko 2000. godine prodato je za 47.880 eura.

Dvije godine nakon njegove smrti, jasno je da se Lagerfeldov uticaj još uvijek osjeća, a ozbiljni kolekcionari sada žele da posjeduju dio historije mode kroz njegovo imanje. Svaki komad u suštini služi kao uspomena, predstavljajući njegovu trajnu ljubav prema dobroj umjetnosti i dizajnu.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista