MENI

image-147

Životna priča Zlatana Ibrahimovića

Legendarni švedski napadač Zlatan Ibrahimović odlučio je završiti profesionalnu nogometnu karijeru, iako prethodno nije bilo neke veće najave.

Nakon utakmice Milana protiv Verone u posljednjem kolu Serije A pred punim San Sirom Zlatan je objavio da će okačiti “kopačke o klin”.

Zlatan danas važi za nogometnu legendu, a životna priča Zlatana Ibrahimovića lako bi nas mogla podsjetiti na filmski scenarij.

Život ga nimalo nije mazio

Od siromašnog i buntovnog dječaka iz imigrantskeporodice Zlatan je dogurao do statusa jednog od najboljih svjetskih nogometaša, a može se pohvaliti nezanemarivim bogtstvom.

Ibrahimović je rođen u Švedskoj 1981. godine, a otac i majka su mu sa naših prostora.

A sve je počelo 1980-ih u Malmöu, gdje su se upoznali njegova majka Jurka, rođena Gravić, porijeklom iz zadarskoga zaleđa, i otac Šefik iz Bosne.

Otac mu je musliman iz Bosne, majka katolkinja iz Hrvatske, dok je on rođen u Švedskoj. Odrastao je u Rosengardu, predgrađu Malmöa, kvartu u kojem je svoj dom pronašlo puno imigranata.

– Kad sam bio kod njih u Švedskoj, Zlatan je nabijao loptu u zgradu, među zgradama se igrao, vidio sam da u tome gušta – govorio je Gojko Gravić (74), amidža proslavljenog nogometaša.

Majka mu je radila kao čistačica i po 14 sati dnevno, a otac je bio domar. Razvod se dogodio kad je Zlatan imao samo dvije godine, a odlukom socijalnih radnika, on je dodijeljen majci, a njegova sestra Sanela ocu. Kako nije mogao bez sestre, počeo je živjeti s ocem, međutim ona je na kraju dodijeljena majci. Život s ocem nije bio nimalo lak, jer je imao problema s alkoholom, zbog čega ponekad nisu imali ništa u frižideru, međutim upravo mu je otac platio nogometni kamp onda kada nije imao za stanarinu i nikad nije slušao one koji su tvrdili da mu sin neće uspjeti.

Bio je ekspert u krađi bicikala

Zlatan je u braku s ekonomisticom Helenom Seger (50) i imaju dva sina, Maximiliana (14) i Vincenta (13). Dok je još bio dijete, u imigrantskom naselju Malmöa, na jugu Švedske, krao je bicikle. Bio je, kaže u biografiji, ekspert. Nogomet mu je bio nametnuta solucija da provede dan.

– Provaljivao sam katance. Postao sam pravi ekspert. Bum, bum – i bicikl je bio moj. Bio sam kradljivac bicikala. To je bio moj prvi posao. Bilo je podosta nevino.- rekao je Ibrahimović jednom prilikom.

Posao

Zlatan Ibrahimović se nogometom počinje profesionalno baviti 1999. godine. U periodu od 1999. do 2001. godine igrao je za nogometni klub Malmö FF. 2001. godine biva zapažen od strane nogometnog kluba Ajax i tada njegova karijera kreće uzlaznom putanjom.

Od 2001. do 2004. godine igra za amsterdamski klub gdje dokazuje svoju kvalitetu i privlači interese i simpatije najvećih svjetskih klubova. S Ajaxom osvaja dva nizozemska nogometna prvenstva i dva kupa. 2004. godine potpisuje za talijanski Juventus gdje nastupa do 2006. godine. Iste te godine dolazi do njegovog transfera u milanski Inter gdje Ibrahimović proživljava najuspješnije trenutke svoje karijere. Inter postaje talijanskim prvakom tri godine za redom i dva puta osvaja talijanski superkup. U tom periodu, s tadašnjim trenerom Intera Joseom Mourinhom, razvio je odnos pun međusobnog poštovanja, a Mourinho je postao jedinim trenerom kojega je Zlatan tokom svoje karijere bezuvjetno podržavao.

Spustio je brata u grob

Ibrahimović je u međuvremenu postao jedan od najboljih nogometaša na svijetu, u biografiju upisao brojne europske velikane, ali od 2014. godine ništa nije bilo isto. Izgubio je brata Sapka koji je preminuo nakon duge i teške bolesti u 41. godini života. Dženaza je bila u krugu porodice a zajedno s ocem je spustio brata u mezar (grob). Od slične bolesti su preminula dva švedska nogometaša, a sve ga je emotivno slomilo.

Te iste godine je po osmi put osvojio nagradu za najboljeg švedskog igrača pa u suzama, na dodjeli, poručio:

– Još živim dječački san kada je nogomet u pitanju. Sve ove nagrade koje sam dobio i koje još uvijek dobivam dokaz su da je netko učinio nešto dobro i da je dobar u onome što radi. Ali sve palo pod sjenu onoga što se dogodilo Klasu i Pontu, a ja sam imao brata koji je također preminuo u sličnim okolnostima. Dakle, postoji život pored ovog (nogometnog života) koji je puno važniji…

Igrači koje je spomenuo su Klas Ingesson koji je preminuo od raka, te Pontus Segerström koji je imao tumor na mozgu.

10 zapovijedi za uspješan život Zlatna Ibrahimovića

  1. “Nasmiješite se jer vaš osmijeh čini druge sretnima dok i vi sami izgledate sretno. Ali taj osmijeh mora biti pravi osmijeh.”

2. “Uživajte u životu, jer život može biti kratak, može biti dug, ali gledajte da uvijek uživate u njemu, jer je lijepo živjeti.”

3. “Nemojte biti preozbiljani, jer ako ste uvijek ozbiljni, ljudi mogu drugačije misliti o vama. Zato se šalite, smijite, dajte ljudima pozitivnu energiju…”

4. “Vježbajte, vježbajte, vježbajte… Jer bez vježbe ne možete postati ono što želite – što god želite. Zato vježbajte, kao i ja… Vježba čini savršene.”

5. “Radite vrijedno, jer kad radite – život će vam sve vratiti. Što god želite biti, trudite se. Jer ne treba biti lako, ja ne volim lakši način, volim teži način.”

6.”Imam svoj izgled koji primjenjujem, pobrini se da ga i ti dobiješ. Onda, kad zatreba, možeš njime preplašiti koga god želiš.”

7. “Budi briljantan. Radi sve što radiš bez greške. Nemojte se zadovoljiti prosječnošću, jer možete biti sjajni.

8. “Čuvajte svoju porodicu, jer bez obzira što se dogodilo, vaša porodica će biti tu. Zato se brinite o svojoj porodici, dajte im ono šta im treba. Što god neko drugi rekao nije važno, ali ono što vaša porodica kaže je vrlo važno.”

9. “Imaj poštovanja i dobivaj poštovanje. To je ono čemu me život naučio. Kad sam upoznao Fabia Capella, rekao mi je: ‘Ti ne tražiš poštovanje. Dobivaš poštovanje.‘ Zato se pobrini da ga dobiješ.”

10. “Budite samouvjereni. Šta god radili, morate vjerovati u sebe i imati povjerenja u ono što radite, inače će sve biti jako teško.”

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista