MENI

image-444

Započet projekt digitalizacije filma ‘Hanka’

 Javna ustanova Kinoteka BiH Sarajevo i Javno preduzeće Filmski centar Sarajevo započeli su projekt digitalizacije filma “Hanka“ iz 1955. godine reditelja Slavke Vorkapića.

Film će se prebaciti sa 35 mm trake, koju posjeduje u svom filmskom arhivu Kinoteka BiH, u DCP format u 4K rezoluciji. Filmski centar Sarajevo ima digitalni skener za 35 mm traku i u njihovim prostorijama će se raditi prebacivanje filma “Hanka“ u digitalni format.

Nakon toga će u saradnji s firmom World wide remaster biti urađena restauracija i finalna obrada filma u digitalnoj formi, saopćeno je iz Kinoteke BiH.

Cilj digitalizacije i restauracije filma je modernizacija i uključivanje u nove trendove, čuvanje i zaštita materijala na novim medijima. Digitalnom kopijom filma “Hanka“ će se učiniti filmska građa dostupnom za kina sa DCP projektorima, a i korisnicima na novim savremenim medijima.

Poslije završetka digitalizacije filma “Hanka“ otvara se mogućnost da se film prikaže i na jednom od svjetskih festivala kao restaurirana kopija.

(FENA) L. A.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista