MENI

Untitled design (2)

Dijana Jerković: Ženi oboljeloj od raka jako puno znači da ima nekoga ko je prošao kroz isto

Oktobar je Međunarodni mjesec borbe protiv rajka dojke. U ovom mjesecu raznim aktivnostima i manifestacijama se nastoji potaknuti i povećati svijest ženske populacije o učestalosti i težini ovog oboljenja.

Gošća popodnevnog programa bila je Dijana Jerković, žena borac, supruga, majka, kćerka i predsjednica Udruženja Život Zenica. Na samom početku Dijana je istakla koliko je važno pričati o ovoj temi.

„Mislim da gdje god i koliko god se pričalo uvijek treba više.“

Dijana je rak otkrila u 39 godini, tada kao uposlenica Odjela za bolesti dojke u KBZ Zenica susretala se i sarađivala sa ženama oboljelim od raka dojke.

„Naravno ja kad sam dobila dijagnozu bilo je to jako šokantno za mene i moju sredinu. Imala sam 39 godina. Karcinom ne dobije samo žena, dobije cijela porodica. Prolazite kroz jedno posebno stanje gdje morate da promijentie cjelokupan svoj život i da se prilagodite trenutnom stanju.“, ispričala je Dijana i dodala da ona u porodici nije imala nikoga ko je imao isto oboljenje.

Bitku je dobila, operacija je prošla, odstranjena je dojka i kako je kazala danas je tu, radi i dalje na Odjelu za bolesti dojke KBZ, provodi slobodno vrijeme sa ženama u Udruženju. Osim porodice i podrške prijatelja, Dijana je svoju motivaciju pronalazila u ženama koje su prošle kroz isto i vjeruje da je žena ženi drug.

„Meni je jako puno pomoglo što sam ranije sarađivala sa oboljelim ženama iz Udruženja. Ja kažem  žena ženu najbolje razumije kad prolazi kroz ovako nešto. Tako ja danas nastojim da budem vid neke motivacije oboljeloj ženi i dam joj neku nadu. Rak dojke je izlječiv. Jednoj ženi oboljeloj od raka jako puno znači da ima nekoga ko je prošao kroz isto.“

Kada je riječ o edukaciji, preventivnom djelovanju, Dijana je istakla da je ključni faktor rano otkrivanje.

„Kod nas još uvijek nije razvijena svijest kod žena o važnosti ranog otkrivanja raka dojke, tu bi najveću ulogu trebala imati primarna zdravstvena zaštita, ali to kod nas još uvijek nije tako“, objašnjava  i poručuje ženama:

„Rak dojke je izlječiv, treba da se izbore, put naravno nije lagan, ali tu je podrška porodice. Za zdrave žene, rano otkrivanje je jedini vidi prevencije raka dojke, jedino su one te koje mogu i treba da vode računa o svom zdravlju.“

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista