MENI

viber_image_2024-06-14_09-11-42

Dženad Džino o bh. planinama i savjetima za planinarenje

 U sklopu „Radio M-ovog vodiča za putovanja“, koji realizujemo u ekskluzivnoj saradnji sa Hyundai Auto BH, u Pozitivnom jutru smo razgovarali sa bh. profesionalnim fotografom i planinarem Dženadom Džinom.

On se može pohvaliti da je njegova fotografija krasila naslovnu stranu svjetskog poznatog magazina National Geographica, ali i da je o njemu pisao Daily Mail.

Za Dženada slobodno možemo reći i da je ambasador BiH jer kroz svoj objektiv ali i Youtube kanal promoviše ljepote BiH.

“Kroz ovaj video kanal pokušavam predstaviti prirodne ljepote Bosne i Hercegovine, prije svega planine, ljudima u svijetu i Bosni i Hercegovini,” stoji u opisu Dženadov kanala.

S obzirom na to da Džino poznaje bh. planine govorio je o njima, prepručio nam je rute za planinarenje, kako za početnike, tako i one koji žele vidjeti najljepše dijelove naše zemlje, a pored toga podijelio je i nekoliko savjeta za sve one koji planiraju planinariti.

“Kad idem negdje ili hoću neklu avantrudu da napravim, uvijek se raspitam. Uvijek je dobro obratiti pažnju na doba godine u kojem idete. Planine su podneblje gdje se godišnja doba mijenjau za jedan dan. Uvijek u ruksaku morate imati toplu odjeću i nešto da se raskomotite, ali morate imati i dosta hrane. Jako bitna stavka je voda. Dehidracija je jako opasna. Pravilo je da uvijek imate obuću, obuća je maltene 50% onog što je jako bitno,” rekao je Džino.

Cijeli razgovor pogledajte na linku:

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista