MENI

380049197_1006909523846310_6175271262198331375_n

Haris Muratović i Mustafa Vlahovljak su bili gosti “Pozitivnog jutra”: “Bez nataliteta nema prosperiteta”

Neumski zaljev, dug sedam kilometara, nikad niko nije preplivao, sve do skoro, tačnije devetog septembra.

Ovim činom udruženje Porodice sa troje i više djece na čelu sa direktorom Mustafom Vlahovljakom ocem sedmero djece poslali su poruke podrške natalitetu, ali i uspješnom roditeljstvu.

Udruženje “Porodice tri plus” organizovale su događaj u kojem su bili podrška svom aktivisti i ocu četvero djece Harisu Muratoviću da prepliva Neumski zaljev i tako postane prva osoba koja je zvanično preplivala ovaj zaljev dug sedam kilometara.

Gosti “Pozitivnog jutra” su bili Haris Muratović i Mustafa Vlahovljak sa kojim smo razgovari o ovoj avanturi, ali i osnovnoj ćeliji društva, porodici.

Predsjednik Udruženja Mustafa Vlahovljak kazao nam je da je ovo uspjeh njihovih članova i da je ovo snažna poruka koju su poslali iz jedinog bh. grada na moru.

“Porodice tri plus je imala čast da budu podška i organizacija da ovaj veliki poduhvat našeg Harisa ozvaničimo. Budemo protokol i ovjera jedne snažne poruke koju je on poslao. Porodice tri plus je upravo misija da utječemo na svjest našeg društva o važnosti porodice, pogotovo o važnosti višečlanih porodica, jer su te porodice okosnica našeg društva. Bez trećeg djeteta nema potpune državne radosti. Nema biološkog opstanka. Divno je što smo bili podška prvo jednom aktivisti, ocu, uzoru, kako svojoj djeci tako i društvu da taj poduhvat bude da jedan otac ovaj uspjeh kruniše svojim roditeljstvom. Utjecaj na svijest je fenomenalno, a ima li išta ljepše kada se na nju utječe na pozitivan način?” poručio je Vlahovljak.

“Cilj je da budem uzor svojoj djeci, a ono što me zaista čini sretnim jeste da smo uspjeli poslati snažnu poruku i vratili porodicu u fokus. Porodicu kao jedinku i najbitniju ćeliju razvoja jednog društva. Sve ovo što sam ja danas ne bi bilo moguće da se ja nisam rodio. Glavno je bilo da pošaljemo poruku da je natalitet prioritet,” kazao je Haris.

Kako je biti otac četvoro i sedmero djece u današnjem vremenu, izazovima, ljepoti odgoja djece, natalitetu i podršci poslušajte u videu:

Poražavajuća činjenica je da u regionu imamo najveći pad nataliteta, naša zemlja spada u kategoriju zemalja sa katastrofalnim brojkama i procjene kažu da Bosna i Hercegovina ako se trenutni trendovi nastave: za manje od 50 godina, u zemlji će živjeti nešto više od milion i po ljudi. Gosti “Pozitivnog jutra” Muratović i Vlahovljak su poslali snažne poruke povodom ovih procjena.

“Bez nataliteta nema prosperiteta je prva poruka koju želim poslati. Još jedna bitna stvar koju želim nadovezati je dodatna vrijednost koju svako dijete koje se rodi donosi,” poručio je Muratović.

“To se neće desiti. Ovo su Bosanci i Hercegovci koji baštine porodicu. Mi jesmo na jedan način poklekli, ali ćemo zasigurno ustati. Imamo odličnih naznaka, u ove dvije godine kroz Udruženje Porodice tri plus smo inicirali mnoge stvari na lokalnom, kantonalnom i federalnom nivou koje se tiču mjera kontretno porodične i pronatatalitetne politike koje se rado usvajau. Moramo učiniti potpuni preokret. Vremena se mijenjaju, u BiH će biti puna djece. BiH je preživjela orkane, tornada, znamo šta se desilo prije 30 godina. Mi nećemo dopustiti da u ovom miru tiho padnemo. Biće djece, biće BiH! Društvo ide ka tome da postane prijatelj porodice, ” zaključio je Vlahovljak.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista