MENI

385541246_1837729016676623_5754596002723767221_n

“Maligne priče benignog dječaka” knjiga kritike samog sebe, društva, politike, religije i nacije uz dozu humora

Gost “Pozitivnog jutra” bio je Vedad Hasanović (“Veduarda Sanovhe”) mladi autor, profesor sociologije, ali i maratonac.
Povod našeg razgovora je bila Vedadova nova knjiga koja nosi naziv “Maligne priče benignog dječaka Šereta Namćora”

Radi se o zbirci priča u kojoj dominiraju crni humor, ironija, sarkazam i satira.

Vedad je prije dvije godine gostovao na Radiju M kada je promovisao svoju prvu knjigu “Metafore” te je ovom prilikom napravio komparaciju između svoje prve i druge knjige.

“Bio sam prije dvije godine u vašem studiju kada sam promovisao svoju prvu knjigu “Metafore” koja je skupina aforizama, a “Maligne priče benignog dječaka Šereta Namčora” je zbirka od 18 priča,” rekao je Vedad.

Kako je Hasanović rekao priče su su nastale na temelju događaja koji su se dogodili u njegovom životu, ali koji su mu tada izgledali “malo čudno”.

“U knjizi se nalazi 14 priča koje su se dogodile lično meni kroz život ili koje sam ispratio kao posmatrač. Onda sam odlučio da doživljaje opišem kroz jedan šeretski način, kroz zezanje i humor”.

Vedad nam je otkrio zašto je naslov same knjige “Maligne priče benignog dječaka Šereta Namćora” te zašto su korice knjige roze boje.
“Ja sam htio da naslov bude u duhu aforizama. Tu u samom naslovu se vidi da “nešto nije u redu” i da dolazi do sukoba riječi. Čisto sam stavio roze boju zbog provokacije da me ljudi pitaju zašto su korice baš roze.”


Prema riječima Vedada poruka knjige je kritika koja je povučena kroz cijelu knjigu.
“Kritika je provučena kroz cijelu knjigu. U pozadini je kritika društva, kritika samog sebe dok sam bio “zelen” i kada nisam bio svjestan sebe, zatim kritika politike, religije, kritika nacije, ali sve je to propraćeno kroz šeretski način, kroz humor…” otkrio je Hasanović.


Pored pisanja Vedad se bavi trčanjem,odnedavno je postao i maratonac.
“Inspiraciju dobijam dok trčim i preporučujem trčanje, naravno ko može da se nakani. Trčanje prazni lošu energiju, a time dolaze pozitivne stvari.

Na kraju smo se složili da Vedad trči, dok njegov alter ego, Veduard, piše.

Cijeli razgovor poslušajte u nastavku:

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista