MENI

image00001 (3)

Rad prof. dr. Mirsade Hukić sjajan primjer kako žene u nauci postižu fenomenalne uspjehe

U sklopu projekta Dižemo glas za vas slavimo postignuća žena u nauci, one koje su svojim radom i zalaganjem otvorile puteve drugim ženama, inspirišemo druge, a jedna od njih se se pridužila ekipi Pozitivnog jutra u studiju.

Naša današnja gošća je bila prof. dr. specijalist mikrobiologije, osnivačica Zavoda Nalaz i članica Evropske akademije nauka iz BiH, Mirsada Hukić.

Za Mirsadu se često kaže da je Tuzlanka koja je cijeli svoj život posvetila nauci. Sa Mirsadom smo razgovarali o njenim počecima, njenom naučnom razvoju, predrasudama i preprekama sa kojima se suretala, ali ih je na kraju pobijedila.

Zanimljivo je da se profesorica doktorica Mirsada i u vihoru agresije na BiH bavila naukom te je proizvodila lijekove i izučavala uzroke i posljedice epidemije mišje groznice od koje su počeli obolijevati vojnici.

Cijeli inspirativni i edukativni razgovor sa profesoricom doktoricom Mirsadom Hukić možete pogledati u nastavku na linku:

“Smatram da svako treba raditi ono što voli, da prati svoje osjećaje, svoju ideju, svoj cilj, da u tom putu bude stvarno neustrašiv, radoznao, da nema odustajanja kada naiđe na prvu prepreku, ali i na drugu i treću, jednostavno nema odustajanja, da ima samo mijenjanja taktike. Ako ne može pravo može okolo,” poručila je Mirsada svim mladima.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista