MENI

bkc dani ks

Dani Kantona Sarajevo – Sadržajan program sa više od 60 kulturnih manifestacija

Manifestacija Dani Kantona Sarajevo i ove godine donosi sadržajan program sa više od 60 kulturnih sadržaja među kojima su izložbe, promocije knjiga, premijere filmova i koncerti, istaknuto je danas na pres-konferenciji u Bosanskom kulturnom centru (BKC) Sarajevo.

Fokus je, prema riječima direktora BKC-a Jasmina Durakovića, na kvalitetu programa i masovnosti, odnosno nastojanju da se u program manifestacije uključi što veći broj kulturnih centara u KS i što više ljudi dovede u kulturne ustanove.

Ansambl narodnih igara i pjesama „Kolo bosansko“ imat će svečani cjelovečernji plesni koncert pod nazivom „Kolo bosansko i prijatelji“ u petak u velikoj dvorani BKC-a. Govoreći o sadržajima, Duraković je izdvojio i dokumentarni film pod nazivom „Collegium Artisticum 1939 – 1941: ritmovi i boje nemira“ koji će premijerno biti prikazan u ponedjeljak, 9. maja u BKC-u. Film je nastao u produkciji BKC KS, dok je BHRT koproducent filma.

Umjetnički pokret Collegium Artisticum odnosi se na grupu intelektualaca koja je svojim angažmanom i djelom bila drugačija i jedinstvena u zemlji, regionu, ali i svijetu. Iako su bili kulturna i politička spona dešavanja u evropskim kulturnim centrima tog vremena, oni su ga obojili osobenostima Sarajeva. Akteri te grupe nakon Drugog svjetskog rata bile afirmisane osobe (kompozitor Oskar Danon, slikar Vojo Dimitrijević, arhitekta Jahiel Finci, balerina Ana Rajs, pijanistica i pedagog Matusja Blum, poduzetnik, direktor Enegoinvesta i gradonačelnik Sarajeva Emerik Blum, slikarica Mica Todorović, slikar Danijel Ozmo, slikar Ismet Mujezinović i drugi.

Premijera dokumentarnog filma „Izložba ’92“ i otvaranje izložbe “Umjetnici Sarajeva za slobodnu BiH“ najavljeni su za 7. maj. Posvećeni su kulturnom otporu u opsjednutom Sarajevu na samom početku rata. Producenti i organizatori tog projekta su Mirsada Baljić i udruženje Art Colony.

Baljić i slikar Edin Numankadić su naveli da je izložba otvorena u oktobru 1992. godine, te da je svoje međunarodno predstavljanje imala 1994. godine u Modernoj galeriji Ljubljana.

Ministar kulture i sporta KS Samir Avdić je rekao da manifestacija Dani KS od 2. do 9.. maja donosi novi spektar kulturnih događaja , te predstavlja nastavak programa “Dani sjećanja – 30 godina od početka opsade Sarajeva”.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista