MENI

fasada_fest_2022

Festival FASADA ponovo u Sarjevu donosi boje

Udruženje Obojena klapa i ove godine organizuje FASADA Festival, festival ulične umjetnosti u Sarajevu koji će biti održan od 8. do 15. oktobra.

Nakon prošlogodišnjeg Festivala koji je imao za cilj promociju bh. umjetnica i umjetnika, te rezultirao sa 12 velikih murala u različitim dijelovima Grada Sarajeva, organizatori najavljuju da je FASADA 2022. posvećena uličnoj umjetnosti i obrazovanju.

Pod motom slikamo, obrazujemo, mijenjamo, bit će realiziran niz aktivnosti u sklopu umjetničkog, edukativnog i diskurzivnog programa. Tako Sarajevo ove godine postaje bogatije za tri murala, koje će oslikati hrvatska umjetnica Alba Miočev, francuski umjetnik Koga One, te španjolski umjetnik Werens.

U okviru umjetničkog programa, 14. oktobra u Galeriji Manifesto biti će predstavljen i eksperimentalni participativni umjetnički projekat pod nazivom “#”.

Više od 50 mladih ljudi imat će priliku da učestvuje u edukativnom programu i uči o umjetnosti murala i grafita od priznatih regionalnih umjetnika i umjetnica. Kroz diskurzivni program, koji čine razgovore sa umjetnicima, prezentacije i panel diskusija, postavit će se pitanje budućnosti ulične umjetnosti u Sarajevu.

FASADA Festival bit će zatvoren cjelodnevnim događajem pod Graffiti jam, na kojem će uz muziku i opuštenu atmosferu preko trideset regionalnih umjetnika oslikavati graffite, najavili su organizatori.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista