MENI

999

Festival svjetla Sarajevo počinje sutra: Tri mjeseca atrakcije za građane i turiste

Glavni grad BiH će uskoro po uzoru na Pariz, Barcelonu i druge svjetske gradove dobiti festival svjetla. Festival svjetla Sarajevo je zamišljen kao događaj koji će tokom tri mjeseca trajanja biti atrakcija, kako za građane, tako i za posjetitelje Sarajeva.

Jedinstven je po kombinovanju komercijalne rasvjete s radovima umjetnika, a cilj organizatora je da on u budućnosti izađe iz okvira muzeja i osvijetli čitavo Sarajevo. U Zemaljskom muzeju bit će postavljena iznimno bogata svjetlosna postavka, najvećim dijelom izrađena u studijima najprestižnije i najveće evropske firme za proizvodnju festivalskih svjetlosnih dekoracija – austrijske MK Illumination, uz dodatak instalacija renomiranih domaćih i međunarodnih umjetnika.

Taj događaj zamišljen je kao atrakcija za građane i posjetioce Sarajeva, u naredna tri mjeseca.

Zamjenica direktora Zemaljskog muzeja Ana Marić kaže da je glavni i osnovni cilj, i što je bitno za Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine, tim projektom prije svega privući novu publiku, posebno djecu i mlade ljude. Ona kaže da je svaka izložena svjetlosna skulptura direktno povezana sa muzejskim kolekcijama. Na taj način će biti i edukativna, ali i poziv svima da dođu u Muzej i vide uživo te kolekcije.

Prema njenim riječima, zarada koju ostvare najvećim dijelom će biti uložena u projekt obnove južnog dijela Botaničkog vrta, dijela koji gleda prema Vilsonovom šetalištu.

Autorica koncepta Festivala Nataša Musa kaže da slični svjetlosni festivali, naročito u botaničkim vrtovima, postoje širom svijeta. Ono što je unikatno za festival u Sarajevu jeste što je, apsolutno, prilagođen onome što se nalazi unutar zidina i u bašti Zemaljskog muzeja.

Haris Fazlagić predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo smatra da će taj festival doprinijeti i obogatiti turističku ponudu Sarajeva. Kaže da se, u istom periodu takav festival dešava u još nekoliko svjetskih turističkih destinacija, što je pohvalno.

Tokom naredna tri mjeseca, gosti Festivala moći će uživati u instalacijama, neke su audio-vizuelne, neke isključivo vizuelne. Trenutno su ugostili u Botaničkom vrtu Zemaljskog muzeja umjetničku skupinu iz Francuske, a njihove svjetlosne skulpture ukrašavaju festivale svjetla i botaničke vrtove širom svijeta. U okviru Festivala svjetlost, među ostalim, bit će upriličene i radionice za djecu koje su vezane uz svjetlo, a poenta jeste potaknuti kreativce iz čitave BiH.

Zemaljski muzej imat će, za vrijeme Festivala svjetla, duplo radno vrijeme. Tako osim standardnih aktivnosti, tokom dana kao Zemaljski muzej, naredna tri mjeseca od 17.30 sati otvara svjetlosna vrata Festivala.

Festival svjetla Sarajevo vrata otvara sutra, 25. novembra u 18:30 sati, a trajat će sve do 1. marta 2024. Simbolično je da će festival biti otvoren od Dana državnosti do Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista