MENI

imo

Izložba ‘Introspectrum’ autorice Dolores Mrnjavac 12. aprila u Galeriji Zvono

 Izložba „Introspectrum“, autorice Dolores Mrnjavac, bit će otvorena u utorak, 12. aprila, u Galeriji Zvono/prostor Galerije Charlama Depot.

Kroz izložbu “Introspectrum” mlada akademska kiparica predstavlja ciklus skulptura i readymade. Forma meandra, koja dominira ovim ciklusom, monohromnost i geometriziranost autoricu čine bliskom minimalizmu. Ipak, da se jezikom geometrijske apstrakcije govori o duboko intimnim iskustvima, otkriva jedinstven segment ove postavke – ready made, recept za kolač koji je ručno ispisala njena majka – navode iz Udruženja za afirmaciju kulture i umjetnosti Zvono.

Dodaju da su bijeli geometrizirani oblici univerzalna oznaka intimnog života ispunjenog lutanjima, traumama, liječenjem i ljubavlju. Ono što Introspectrum čini lako prepoznatljivim nije forma, već emotivni naboj meandra – znaka u koji su se stočile sve naše intime. 

Svi zainteresirani izložbu će moći posjetiti svakim danom osim nedjelje od 12.00 do 15.00 sati do 5. maja 2022. godine.

Dolores Mrnjavac rođena je u Kiseljaku 1996. Srednju školu Ivan Goran Kovačić završila je u Kiseljaku 2015, smjer dizajner odjeće, a potom upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu, odsjek kiparstvo. Godine 2018. proglašena je najboljim studentom na odsjeku za kiparstvo i nominovana je za godišnju nagradu “Alija Kučukalić”. Godine 2019. završava prvi ciklus studija, nakon čega upisuje master studij na nastavničkom odsjeku, koji završava 2021.  Učestvovala je na mnogobrojnim kolektivnim izložbama u BiH, te je imala nekoliko samostalnih izložbi.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista