MENI

image-231

Izložba “Sveto i profano” umjetnice Renate Graf u BKC-u

U subotu, 15. juna biće svečano otvorena samostalna izložba “Sveto i profano” umjetnice Renate Graf u BKC-u Sarajevo.

Njeno fotografsko putovanje počelo je 1993. godine kada je krenula na svoju prvu ekspediciju duž Puta svile, zajedno sa svojim tadašnjim partnerom, umjetnikom Anselmom Kieferom. Počevši od Kine, prešla je pustinju Taklamakan, nastavila kroz Uzbekistan i Pakistan, stigla u Nepal, i završila svoje izvanredno putovanje u Indiji. Ovaj početni susret sa indijskim potkontinentom ostavio je neizbrisiv trag na umjetnicu, postajući ključna tačka za brojna naredna istraživanja.

Njen objektiv bilježi duh Južne Indije, posebno Karnatake, gdje je dokumentovala rustikalne pejzaže ciglana, svakodnevnice radnika na poljima, vjernika u hramovima, svečanost i ludost festivala koji oživljavaju uspavane ulice, do svetih rituala koji se praktikuju unutar zidova hramova. Bogovi sveprisutni u pejzažima, kao i odbačena božanstva nakon praznika i festivala, napuštena i zaboravljena na deponijama ostavili su neizbrisiv trag u njenom sjećanju i poimanju svijeta. Posjetila je Kolkotu nekoliko puta tokom festivala Kali, značajnog vjerskog događaja posvećenog boginji Kali, koji se svake godine dešava istovremeno kada i festival Diwali.

Fotografski portfolio umjetnice ne obuhvata samo raznolikost pejzaža Indije i Južne Azije, već ljepote i čari drugih dijelova svijeta. Izlagala je u prestižnim muzejima širom svijeta, a tokom njenog 25-godišnjeg partnerstva sa umetnikom Anselmom Kiefer, Graf je dokumentovala njegov studio nudeći jedinstven uvid u kreativni proces jednog od najutjecajnijih savremenih umjetnika.

Renate Graf uglavnom radi filmsku fotografiju i crno-bijele printove. U početku je izrađivala putopisne bilješke sastavljenih od slika uz koje je povezivala tekstove autora koji je inspirišu, ispisane rukom. Taj je proces je doveo do knjiga većeg formata koje je umjetnica sama ručno uvezivala. Tokom tog procesa osjetila je potrebu za stvaranjem slika većih formata koje se razvijaju u tamnoj komori korištenjem tradicionalnih tehnika. Posvećenost Graf analognoj fotografiji daje bezvremenski kvalitet njenom radu, naglašavajući vjernost i ljubav prema zanatu tokom godina. Njen umjetnički opus je svjedočanstvo života provedenog u bilježenju haosa i ljepote, raznolikosti i društveno-kulturnih nijansi našeg svijeta.

Izložba će biti realizovana u produkciji JU BKC KS, uz pomoć Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, te uz podršku Austrijskog kulturnog foruma.

Izložba će trajati do 30.06. a moguće je posjetiti svakim danom u periodu od 10-19h.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista