MENI

jazz-fest-sarajevo-1489752124

Međunarodni muzički festival Jazz Fest Sarajevo

Međunarodni muzički festival Jazz Fest Sarajevo 2022 bit će održan od 9. do 12. novembra.

Nakon online izdanja 2020. godine i neodržavanja festivala prošle godine, ovogodišnji festival predstavit će međunarodne, regionalne i bosanskohercegovačke muzičare i projekte na ukupno 18 koncerata koji će biti realizirani u različitim dvoranama. Na festivalu će nastupiti muzičari sa četiri kontinenta, iz Sjedinjenih Američkih Država, Norveške, Danske, Francuske, Njemačke, Belgije, Rusije, Portugala, Turske, Irana, Izraela, Urugvaja, Srbije, Sjeverne Makedonije i Bosne i Hercegovine.

Ove godine će nastupiti:

Mark Eliyahu

Mark će nastupiti 9. novembra u Narodnom pozorištu u 20h.

Rođen u Dagestanu, u kavkaskom gorju, kao dječak 1989. godine iz tadašnjeg SSSR-a seli sa porodicom u Izrael. Eliyahu je međunarodni ugled stekao fascinantnim i uzbudljivim kompozicijama stvarajući autentičnu autorsku poetiku. Velemajstor instrumentalista i karizmatičan izvođač čiji nastupi oduševljavaju publiku širom svijeta.

Sarajevo Jazz Guerrilla

Nastupit će 9. novembra u Narodnom pozorištu u 22h.

SJG je više od jazz gerile u Sarajevu. SJG duže od decenije okuplja neke od najtraženijih muzičara na domaćoj i regionalnoj sceni, bez obzira na žanr. SJG je rezultat ljubavi muzičara prema jazzu odnosno svim muzikama koje svako od njih preferira nalazeći zajednički estetski imenitelj u repertoaru koji su snimili za svoj prvi album. Koncert na Jazz Festu bit će njihova koncertna gala promocija i premijera albuma a pridružit će im se pjevačice, pjevači i svirači koji su snimali s njima.

Kayhan Kalhor & Erdal Erzincan

Nastupit će 10. novembra u 19h u Narodnom pozorištu.

Virtuoznost, neodoljive i beskrajno lijepe melodije koje dolaze poput ptica samo su škrta skica svijeta koji nam otvara svoja vrata s prvim odsviranim notama. Njihova je muzika transcendencija, velika avantura i nezaboravno muzičko putovanje. Iransko-kurdski vituoz i kompozitor popularizirao je perzijsku muziku na zapadu. Više puta je nominiran za nagradu Grammy u različitim kategorijama a osvojio je za najbolji world music album, sa Silkroad Ensembleom kao član ansambla i kompozitor. Na Jazz Festu Sarajevo nastupa sa Erzincanom, turskim pjevačem i instrumentalistom, svojim dugogodišnjim saradnikom.

Mette Rasmussen Trio North

Nastupit će u Pozorištu mladih 10. novembra 2022. s početkom u 20:30.

Jedna od vodećih mladih žena na svjetskoj jazz impro sceni, energična danska saksofonistica važna je predstavnica nove generacije autora i bendlidera. Istražujući mogućnosti vlastitog instrumenta, stvara muziku koja je oštra kao žilet, nestabilna i duboke teksture. Njen aktuelni trio North čini i izvrsna ritam sekcija što garantira beskompromisan performans. Sarajevski nastup dio je evropske turneje od devet koncerata, koju je podržao Nasjonal jazzscene iz Osla i suorganizirao sa asocijacijom Unstable Network, u okviru koncertne serije Europeans Now.

Yemen Blues

Nastupit će 10. novembra 2022. u Narodnom pozorištu u 22h.

Ravid Kahalani pjeva na jemenskom dijalektu arapskog, sa dodacima hebrejskog, marokanskog i francuskog kreolskog jezika. U isto vrijeme tradicionalan i moderan, arhaičan i savremen. Yemen Blues u Sarajevo dolazi u super bend verziji.

Brian Marsella

Nastupit će 11. novembra 2022. u Narodnom pozorištu u 19h.

Pijanistička zvijezda, virtuoz i kompozitor jedan je od traženijih muzičara New Yorka, bez obzira da li je riječ o jazzu, world music ili avangardnoj muzici. Prije tri godine nastupio je na Jazz Festu Sarajevo sa svojim triom održavši nezaboravan koncert u Narodnom pozorištu. Prije toga je imao kratki solo koncert u okviru Bagatela Johna Zorna 2017, a naredne godine nastupio je u čitavom nizu sastava u okviru programa Beyond Good and Evil. Od posljednjeg koncerta u Sarajevu snimio je desetak albuma, kao lider ili saradnik. Izvest će premijerno svoj solo repertoar. Brian Marsella je Jazz Fest Sarajevo Artist-in-residence 2022-2024.

Arto Lindsay & Melvin Gibbs

Nastupit će 11. novembra 2022. u Pozorištu mladih u 20:30.

Američki kompozitor, pjevač i samouki gitarista, dobitnik Latin Grammyja za najbolji brazilski pop album, već decenijama je jedan od uticajnijih pojedinaca kreativne scene. Sedamdesetih je bio član grupe DNA, osamdesetih je osnovao Ambitious Lovers, svirao je na ranim albumima The Lounge Lizardsa, a sarađivao je sa Brianom Enom, Caetanom Velosom, Ryuichijem Sakamotom, Johnom Zornom. Sarajevski koncert jedan je od rijetkih nastupa Arta Lindsaya u Evropi. Jedinstvena prilika.

Wogram/Zulfikarpašić/Chevillon/Gyselinck

Nastupit će 11. novembra 2022. u Narodnom pozorištu u 20:30

Svjetska premijera kvarteta starih prijatelja Jazz Festa i novog prijatelja. Ovaj koncert će prvi put u Sarajevu predstaviti bubnjara Landera Gyselincka, u kvartetu sa izuzetnim muzičarima koji su na Jazz Festu u proteklim godinama više puta nastupali u različitim kontekstima. Festival ima dugu tradiciju premijernog predstavljanja projekata Bojana Zulfikarpašića i sjajnih koncerata Nilsa Wograma i Brune Chevillona.

Sanel Marić Mara
Nastupit će 12. novembra 2022. u Narodnom pozorištu u 14h.

Repertoar novog albuma Sanela Marića Mare s pravom sugerira čistoću muzičkog pristupa i zrele prezentacije vlastite muzike. Zajedno na sceni sa pijanistom Dariom Lukićem, podržan kreativnim doprinosom u zvuku Đanija Pervana, donosi publici svoje pjesme, čiste, oslobođene svega nepotrebnog.

Boško Jović
Nastupit će 12. novembra 2022. u Ateljeu figure u 17h.

Suptilne interpretacije sevdalinki, jazza ili klasične muzike uvijek završavaju kao muzika klasičnog gitariste u najugodnijem smislu te riječi. Nenametljivo izražajan, Boško Jović strpljivo i uspješno kreira svoj muzički svijet samo za sebe, na zadovoljstvo svoje publike.

Zanin Berbić
Nastupit će 12. novembra 2022. u Ateljeu figure u 18h.

Zanin je jedinstvena pojava i sjajna zvijezda na muzičkom nebu Bosne i Hercegovine. Vrhunski interpretator sevdalinki uz saz koje pjeva i kuca sa velikim poznavanjem tradicije, repertoara i praktično svih izvedbi velikih majstora. Podjednako je autentičan i kao violinista, a dobro svira previše drugih instrumenata da bismo ih mogli nabrojati. Zanin Berbić je i etnomuzikolog, posvećeni istraživač bh. muzičke baštine, pasionirani slušalac velikih majstora poput Himze Polovine na čijem je djelu magistrirao. Na ovom koncertu Jazz Fest Sarajevo Zanina predstavlja kao sazliju i pjevača. Žanr: hard core sevdah.

Damir Avdić

Nastupit će 12. novembra 2022. u Pozorištu mladih u 20h.

Tuzlanski kantautor sa ljubljanskom adresom predstavlja svoj novi, deveti album Mainstream Horror objavljen u martu ove godine. I ovaj put Damirovi stihovi progovaraju o nadrealnosti koju živimo, o rastućim užasima današnjice u kojima nema nevinih, uz električnu gitaru koju svira kao da iza njega stoji čitav bend. Njegovi su performansi jedinstveno iskustvo u pravom smislu te riječi i Damir svaki put svojoj publici nudi totalni performans.

L.U.M.E.

Nastupit će 12. novembra 2022. u Narodnog pozorištu 22h.

Lisbon Underground Music Ensemble, 15-člani ansambl klasičnih i jazz muzičara koji je osnovao i vodi kompozitor i pijanista Marco Barroso, transformira naslijeđe big bendova oslobađajući ga konvencionalnih obrazaca i otvarajući nove estetske horizonte. Njihova muzika svojevrstan je kaleidoskop, živopisan i energičan. Muzička inačica rolerkostera u zabavnom parku. Završni koncert ovogodišnjeg Jazz Festa bio je planiran u programu Jazz Festa Sarajevo 2021.

Klupski program

U saradnji sa klubom Jazzbina, Jazz Fest organizira program od 9. do 12. novembra. Od 9. do 11. novembra planirana su tri benda + jam sessioni. Završni događaj JFS2022 bit će DJ set Audio InFunktion – Afro Jazz Madness.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista