MENI

306700764_10162370713274196_5658378838004314870_n

Otvorenje izložbe: “Sevdalinka-slika, riječ, zvuk

Izložba u organizaciji Zemaljskog muzeja BiH pod naslovom Sevdalinka – slika, riječ i zvuk predstavit će hronološki razvoj usmene pjesme, od srednjeg vijeka do savremneog doba, za koju se u narodu ustalio naziv sevdalinka. Sevdalinka pripada redu najljepših usmenoknjiževnih vrsta koje je iznjedrio narod Bosne i Hercegovine i bit će predstavljena kroz četiri povijesna razdoblja kroz koja se razvijala i sazrijevala u kulturnom miljeu Bosne. Osim audio sadržaja, izložbu će pratiti i serija likovnih radova nastalih inspiriranošću ovom pjesmom.


U zvučnoj komponenti performansa biće dostupni snimci sevdalinke iz Folklornog arhiva Zemaljskog muzeja i Arhiva Radija Bosne i Hercegovine.


Vizualizaciju povijesnih događaja, skopčanih uz prve vijesti o životu ove pjesme, u vidu ilustracija, načinio je likovni umjetnik i skulptor Addis Elias Fejić. Dizajn izložbe i vizuale načnino je grafički dizajner Amar Zahiragić. Na samom otvorenju saz će zasvirati Zanin Berbić, koji će i otpjevati odabrane pjesme uz pratnju harmonikaša Damira Galijaševića. Stručno o sevdalnci progovorit će dr. Tamara Karača-Beljak, domaćin izložbe je direktor Zemaljskog muzeja dr. Mirsad Sijarić, a autorica izložbe je dr. Nirha Efendić, kustosica za usmenu poeziju na Odjeljnju za etnologiju Zemaljskog muzeja BiH.

Izložba će biti otvorena danas, 26. 9. 2022. u 19 sati u Velikoj sali Odjeljnja za Etnologiju Zemaljskog muzeja BiH.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista