MENI

image-368

Povom Dana nezavisnoti BiH u BKC-u i Clubu Cinemas-Sloga raznovrstan muzičko-zabavni

Povodom 1. marta – Dana nezavisnosti  Bosne i Hercegovine u četvrtak, 29. 02. i petak, 01. 03. 2024. godine, u sarajevskom BKC-u i Clubu Cinemas – Sloga bit će održan niz filmskih, muzičkih i književnih programa i sadržaja kojim će se obilježiti jedan od najznačajnijih praznika naše zemlje. Programi se održavaju u organizaciji JU „Bosanski kulturni centar KS“, a generalni pokrovitelj manifestacije je Vlada Kantona Sarajevo, u saradnji sa Gradskom upravom Grada Sarajeva.

I ovoga 1. marta mjesto praznične zabave i smijeha za najmlađe sugrađane – malu raju, bit će u Galeriji sarajevskog BKC-a u kojoj će 1. marta, u 11,00 sati, biti odigrana predstava za djecu Priče s dvora bosanskoga“. Posjetioce će kroz  bogatu historiju Bosne i Hercegovine voditi princeza i vitez sa bosanskog dvora, glumci Ana – Marija Tomić i Kemal Čebo, zatim jedna od omiljenih ličnosti među djecom, Mirsad Abdagić-Kike, a pomoć će imati i od malih balerina plesnog studija Aurora – KUD Baščaršija. Iz BKC-a pozivaju roditelje da dovedu djecu i da se zabave zajedno sa njima, jer je ova predstava odlično i nasmijano iskustvo za cijelu porodicu.

(Nakon izvođenja predstave će biti upriličena dodjela priznanja za najbolje likovne, literarne i video radove učenika osnovnih i srednjih škola u Kantonu Sarajevo). 

U okviru svečanog tematskog programa bit će prikazan dokumentarni film „Talijan“, autorice Arijane Saračević-Helać.Film o ratnom komandantu i generalu Armije Bosne i HercegovineMustafi Hajrulahoviću – Talijanu (dobitniku Ordena zlatnog grba sa mačevima), je rađen u koprodukciji Federalne televizije i JU BKC, a premijerna kino projekcija će biti održana 1. marta, u Velikoj dvorani BKC-a, sa početkom u 20 sati.

Dokumentarni film „Talijan“, je autentična priča o čovjeku koji je živio slobodu i kao takav postao uzor i autoritet desetinama mladih koji su branili Sarajevo. Kroz djelo prvog komandanta Prvog korpusa Armije RBiH, Mustafe Hajrulahovića i mnoštvo arhivske građe, autorica podsjeća na hrabru borbu branitelja čiji su motiv i cilj bili borba za jedinstvenu i multietničku državu BiH.

Jedan od kulturnih događaja kojim će se obilježiti Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, bit će i promocija knjige „Bosna i Hercegovina – kulturna kapija Evrope“, autora Zorana Bibanovića, a promocija će biti upriličena u četvrtak, 29. 02. u Galeriji BKC-a, u 19,00 sati. Knjiga Zorana Bibanovića, dugogodišnjeg djelatnika u industriji turizma, specijaliziranog na poslovima strateškog razvoja turizma u Sarajevu i Bosni i Hercegovini, je prva revijalna interpretacija kulturnog i prirodnog naslijeđa BiH.

Knjigu će uz autora promovisati: dipl. arh. Mirzah Fočo, izvršni funkcioner Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, zatim, akademik prof. dr. Muriz Spahić koji će govoriti o prirodnoj baštini, dok će doc. dr. sc. Mirza Hebib, sa katedre rimskog prava na Pravnom fakultetu u Sarajevu, govoriti o antičkim korijenima. Moderator događaja će biti Feđa Maunagić.

Za ljubitelje plesne elektronske muzike odabrani klupski program je pripremio Ilhan Hajdarpašić poznatiji kao DJ ILKO, koji će u foajeu sarajevskog BKC-a 1. marta puštati muziku od 22,00 do 01,00 sati. Posjetiocima obećava dobru atmosferu i zabavu uz vrhunsko miksanje i fuziju balkanskih zvukova. DJ Ilko sa gramofonskih ploča kombinuje melodične i duboke zvukove, staro i novo – kreirajući odličnu zabavu uz muziku za koju i niste znali da je volite.

Da ovogodišnje obilježavanje praznika ne protekne bez ritmova punk i rock muzike, pobrinuće se fantastični sarajevski punk bend Srklet koji će u kultnom Clubu Cinemas – Sloga, 1. marta, od 20,00 sati, dobro protresti publiku na promociji svog drugog albuma „Povratak nepismenih“. Album je kruna petogodišnjeg rada benda, objavljen je 14. februara 2024. godine u izdanju Sarajevo Diska i sadrži 12 novih pjesama u prepoznatljivom punk rock stilu, a tekst, muziku i aranžmane potpisuju svi članovi benda.

Medijski partneri: Televizija Sarajevo i Antena Sarajevo.

Ulaz na sve programe je slobodan.

Bosanski kulturni centar KS, Vlada Kantona Sarajevo i Grad Sarajevo žele Vam sretan 1. mart – Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Dobro došli!

Dokumentarni film „Talijan“ – priča o prvom komandantu Prvog korpusa Armije RBiH.

Autorica filma je Arijana Saračević-Helać, reditelj – Amer Kulovac, snimatelj – Igor Ciković, montaža – Dževad Skenderović.

Mustafa Hajrulahović, (Banja Luka, 22. januar 1957 – 8. mart 1998), poznat po nadimku Talijan, bio je general Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Dokumentarni film „Talijan“, u produkciji Federalne televizije i JU Bosanski kulturni centar KS, autentična je priča o čovjeku koji je živio slobodu i kao takav postao uzor i autoritet desetinama mladih koji su branili Sarajevo. Kroz djelo prvog komandanta Prvog korpusa Armije RBiH Mustafe Hajrulahovića i mnoštvo arhivske građe, autorica ovim dokumentarnim filmom,  podsjeća na hrabru borbu branitelja čiji su motiv i cilj bili borba za jedinstvenu i multietničku državu BiH.

Filmska priča bazirana je na faktografskim činjenicama, počevši od mjesta rođenja, školovanja, porodičnih i familijarnih statusa, rada u vojnoj službi, mornaričkim i ronilačkim događajima koji su obilježavali njegovo zdravstveno stanje. Fokus je usmjeren na organizovanu komandu, pregovaračku moć i uspjehe u obavještajnim strukturama. Smatrao je da svako na svoj način brani grad, makar to bila i pjesma. Prvi put, ovim filmom se razotkrivaju detalji odbrane i zašto je bilo nemoguće deblokirati Sarajevo.

General Mustafa Hajrulahović – Talijan preminuo je u 8. marta 1998. godine u Hamburgu. Imao je samo 40 godina. Umro je od srčanog udara za vrijeme posjete majci u Njemačkoj. Sahranjen je uz sve počasti u haremu Ali-pašine džamije u Sarajevu.

Bio pomorski diverzant

Hajrulahović je rođen 22. januara 1957. u Banjoj Luci, gdje je završio srednju školu. Nakon što je Mornaričku vojnu akademiju u Splitu završio s odličnim ocjenama, završio je i školu za pomorskog diverzanta te postao stručnjak za diverzije na moru i kopnu.

Kao najbolji među diverzantima, postao je komandant odreda pa zatim i diviziona. Nastavio je stručno obrazovanje, učio italijanski jezik i otišao na školovanje u Italiju. Nešto kasnije, postao je kapetan korvete. Rat u Sloveniji zatekao ga je na službi u Splitu, gdje je živio sa porodicom. Ratovi koje je povela Jugoslavenska narodna armija definitivno su ga okrenuli od toga poziva i Talijan je došao u Sarajevo.

Autorica filma Arijana Sračević – Helać dugo je planirala snimanje filma o jednom od heroja odbrane Sarajeva i BiH, prvom ratnom komandantu Prvog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine i generalu Armije RBiH.

“Godinama pokušavam naći trenutak da napravim ovaj film, jer je 90 posto materijala koji smo koristili za film bio sačuvan kao sirov. Prijeratni materijal koji smo dobili od njegovog prijatelja pokazuje sjajne snimke iz Pomorske akademije u Splitu sa brodova ratne mornarice Jugoslovenske narodne armije, obavještajne službe JNA. I onda ovaj ratni dio koji je arhivski fenomenalno bogat”, ističe autorica.

Saračević naglašava kako su dio njene ekipe bili sjajni saradnici: Amer Kulovac kao redatelj, Dževad Skenderović kao montažer i Igor Ciković-snimatelj.

“To je jedan trajni dokument koji u svari govori o važnom vremenu u BiH i opsadi Sarajeva, usuđujem se reći i najvažniji jer dugo radim ovaj posao”, naglašava Saračević.

Talijan se smatra herojem odbrane Sarajeva, legendom koja je organizovala odbranu zajedno s mladićima u tenisicama i majicama kratkih rukava.

Sagovornici u filmu su veoma interesantni i kompetentni. Otkrivamo u ovom filmu neke stvari, evo ja sam svjedok događaja opsade Sarajeva, ali neke stvari nisam znala, kao koje su šifre za prelazak na Grbavicu i mnoge druge stvari koje otkrivamo u filmu, a što su detalji vezani za deblokadu Sarajeva. Format filma je takav da su u njemu zastupljeni i umjetnici, branitelji, pripadnici Armije BiH, članovi porodice i prijatelji”, istakla je Saračević.”

Zoran Bibanović je dugogodišnji djelatnik u industriji turizma, specijaliziran na poslovima strateškog razvoja turizma u Sarajevu i Bosni i Hercegovini. Kao privrednik zagovornik poslovnih udruživanja, autor više knjiga, priručnika za obuku specijaliziranog osoblja u agencijama, brojnih razvojnih projekata i manifestacija (tv epizoda i serija, Festival sela – Wigwam Trophy, idejni pokretač vinske ceste u Hercegovini, poljoprivrednih sajmova, agroturističkih kuća…), turističkih programa, autor mnogobrojnih kolumni i član KOR-a za izradu svih poratnih Razvojnih strategija Kantona Sarajevo. Veliki zagovornik oblikovanja kulturnog i ekoturističkog tržišta Sarajeva za međunarodno tržište turizma i pokretanja stalne cjelogodišnje manifestacije Kulturni forum u  Sarajevu, svjetskog značaja, a pod promotivnim radnim motom Sarajevo – kulturna kapija (slavoluk) Evrope. Privrednik Zoran Bibanović kao spiritus movens razvoja industrije kulturnog turizma u Sarajevu, dobitnik je i nekoliko međunarodnih i domaćih priznanja. Neprekidno sa porodicom živi i radi u Sarajevu.

Priznanja:

  • Skupština grada Sarajeva, Turistički savez Sarajeva, Organizacioni komitet ZOI `84 – Zahvalnica za doprinos i lično angažovanje u organizaciji XIV Zimskih olimpijskih igara Sarajevo `84;
  • Specijalno priznanje od Egiptian Travel Agents Association for tourism development uz certifikat Al Ahram Cairo, 1998.;
  • REC BiH – Povelja za sudjelovanje u razvoju regionalne saradnje, demokratije i boljeg okoliša/životne sredine, ukllučujući podršku aktivnostima Regionalnog centra za okoliš/životnu sredinu Srednje i Istočne Evrope, dodjeljene od strane Ureda REC BiH, koji je dio The Regional Enviromental Center for Central and Eastern Europe sa sjedištem u Budimpešti, dodjeljene nakon usvajanja Nacionalnog plana za okoliš – NEAP BiH, 2004.;
  • Općina Centar Sarajevo – Zahvalnica sa grbom općine Centar za ukupan doprinos u razvoju i očuvanju civilizacijskih vrijednosti, 2007.;
  • Kao privrednik, kandidat Privredne komore Kantona Sarajevo, UHiR BiH i prof. dr. fra Ive Markovića za Šestoaprilsku nagradu Grada Sarajeva za 2022. godinu.

Predstava za djecu

Glasnik sa DVORA BOSANSKOGA je dobio zadatak da po cijeloj Bosni i Hercegovini traži princeze i vitezove koji će biti novi dvorjani… Ali, gdje da ih nađe? U tome mu pomaže i Sara, koja je i sama princeza. Ali, od princeza i vitezova ni traga… Tako barem oni misle. Ipak pomoć im dolazi od nekoga od koga su to najmanje očekivali. Gdje se kriju princeze i vitezovi, otkriće i dvorska luda, Kike Ludalike.

Autor i reditelj predstave: Dževad Hadžić

Glumci: Ana – Marija Tomić, Kemal Čebo i Mirsad Abdagić – Kike

Baletni studio ”Aurora” – KUD ”Baščaršija”

Songovi: Dževad Hadžić, Mirsad Abdagić – Kike

Aranžman: Damir Arslanagić

BEND SRKLET je mladi autorski bend nastao 2019. godine u Sarajevu. Čine ga članovi, kolege i prijatelji: Andrej, Mladen, Omar i Harun. Uprkos mladoj dobi, iza sebe imaju već dva studijska albuma i veliki broj svirki. Frontmen i pjevač Srkleta i student prve godine glume na ASU Andrej Rudan ponudio nam je malo bolji uvid u sve to:

– Srklet je bend koji obilježava jedan veliki dio moje ličnosti već nekih 5 godina. Bend je nastao iz neke dječačke fantazije mene i još dva druga originalna člana, Mladena i Ivana. Srklet iza sebe ima jedan čitav album‘‘Pola marke za put u vremenskoj mašini‘‘, ne znam više ni koliko svirki, nisam nikad uspio ni prebrojati – i sada je izašao drugi album, rekao je Andrej. Novi album je objavljen 14. 02. 2024. godine i zove se ‘‘Povratak nepismenih‘‘ a izdala ga izdavačka kuća Sarajevo Disk. Za ‘‘zagrijavanje‘‘ bend je odlučio da izbaci singl sa tog albuma pod nazivom ‘‘Korak do kraja‘‘, propraćen spotom. https://t.ly/rWHkC

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista