MENI

Pobjednice GP

Sarajevo je u subotu bilo regionalni centar dječije pjesme

U subotu je sarajevski Dom mladih na Skenderiji bio prepun, ispunjen pjesmom, plesom, smijehom i veselim licima mališana, koji su zajedno sa svojim roditeljima prisustvovali najvećem dječijem muzičkom festivalu „KIDS STAR 2023“.

U takmičarskom dijelu programa nastupalo je 20 učesnika iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije i Sjeverne Makedonije, podijeljeni u dvije kategorije: prva kategorija Male zvijezde (5. – 9. godina) i druga: Mlade zvijezde (10. -14. godina). Festival je otvorio gospodin Samir Avdić, zamjenik gradonačelnice Grada Sarajeva, koji je poželio sreću takmičarima i dobru zabavu: „Sarajevo zaslužuje da ima ovakav festival, koji ujedinjuje djecu naše zemlje i regiona, kreira nove muzičke zvijezde ali i siguran sam i nova prijateljstva, uživajte draga djeco u svom odrastanju“, poručio je dogradonačelnik Avdić.

Program je vodio Kike, omiljeno TV lice mnogih mališana, koji je svojim šalama i glumom zabavljao malu i veliku raju. U revijalnom dijelu nastupali su Frtutma Kids bend, plesni studio „Bolero“, balerine „Art Corner“ kao i učenici II 1 razreda osnovne škole „Silvije Strahimir Kranjčević“ iz Sarajeva.

Odlukom stručnog žirija u sastavu Selma Verem, Ivan Perković i Zlatko Duraković prva mjesta na međunarodnom festivalu dječije muzike „KIDS STAR 2023 osvojili su:

I kategorija “Male zvijezde”:

● Marta Deur i Sofia Makar (HR) s pjesmom “Usudi se” – Grand Prix

● Leon Bralić (BiH) s pjesmom “Tatina gitara” – Najbolja interpretacija

● Dražena Marković i Arsenije Kežić (BiH) s pjesmom “Vuk i ovca” – Najbolji

tekst

● Tia Kališnik Klemenc (SLO) s pjesmom “Kitty, kitty, cat” – Nagrada “ARTISTA”

II kategorija “Mlade zvijezde”:

● Asja Džogović (CG) s pjesmom “Želim” – Grand Prix

● Anja Jaram (HR) s pjesmom “Nemoj nikom biti sličan” – Najbolja

interpretacija

● Marina Muštra (HR) s pjesmom “Snaga” – Najbolji tekst

● Hana Sijerčić (BiH) s pjesmom “Djeca srcem pišu” – Nagrada “ARTISTA”

“Kao stručni žiri, ispred sebe smo imali izuzetno težak i nimalo jednostavan posao. U jednoj prelijepoj dječijoj, muzičkoj priči gdje su se nizale pjesme, njih 20, sa lijepim tekstovima, porukama snage, ljubavi i prijateljstva, divnom muzikom, aranžmanima, zatim dječijim interpretacijama i maštovitosti na binu, izabrati pobjednika nimalo lak posao. Međutim, kao u svemu, morali smo izabrati najbolje od najboljih. Ono čime smo se vodili, pored teksta i muzike, jeste njihovo pjevanje (uživo) i taj dojam koji su svojom interpretacijom ostavili na nas. Iskreno se nadam, da smo odgovorili zadatku, da su sve djeca iz BiH, ali i iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Slovenije, otišli sa lijepim uspomenama na festival i Sarajevo kao domaćina ovog festivala. Jer mi “veliki” jesmo. Još jednom pohvale organizatoru Udruženju “Artista” i cijelom timu koji je radio na festivalu, i zahvaljujemo se na pozivu, u nadi da ćemo isti i još bolji festival imati i narednih godina.” navela je Selma Verem, predsjednica stručnog žirija festivala.

“Festival “Kids star” Sarajevo 2023, je za mene još jedno divno muzičko iskustvo, gdje sam se pjesmom “Želim”, našeg poznatog kompozitora Danijela Alibabića, predstavila. Izvođenjem uživo pred prepunom dvoranom Doma mladih na Skenderiji, pokazala sam svoj muzički talenat, koji je žiri prepoznao i nagradio Grand prix. Ovom prilikom želim da se zahvalim organizatorima festivala na gostopromstvu, a posebno divnoj sarajevskoj publici koja je aplauzima, ovacijama nagradila moj nastup. Želja mi je da u budućnosti i dalje budem učesnica ili gošća festivala Kids star Sarajevo. Hvala!“ rekla je nakon osvojenog Grand Prix, Asja Džogović.

Podršku festivalu dali su bh. ambasadori Amra i Edin Džeko, muzičari Hari Varešanović, Amel Ćurić, Al Dino, glumac Enis Bešlagić i mnogi drugi.

Organizator festivala je Udruženje za očuvanje i razvoj umjetnosti „ARTISTA“ koji su

već najavili novi festival 2024. godine

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista