MENI

207574

Slikar Robert Pauletta pred sarajevskom publikom 23. februara s izložbom ‘Senza Titolo’

Pulski slikar Robert Pauletta predstavit će se ovdašnjoj publici izložbom njegove posljednje serije “Senza Titolo” koja će biti otvorena 23. februara u Umjetničkoj galeriji BiH. 

“Senza titolo”, trenutno poslijednja autorova serija na izvjestan način stilski i duhovno predstavlja trandescentalnu nadogradnju njegovih mnogih i raznolikih gotovo kaleidoskopskih mijena, navodi se u opisu Umjetničke galerije BiH.

Na površini ovih slika nižu se precizno strukturirane geometrijske kompozicije intenzivnog kolorističkog kontrapostiranja, odnosno blagog nijansiranja pravilno raspoređenih elemenata.

Te slike ne ostavljaju nimalo mjesta ikakvoj asocijativnosti, naraciji ili literarnosti već postaju jedinstvenim značenjskim objektima apstraktno konstruktivističke provenijencije. Autor ne slika samo na platnu već i na stražnjoj površini velikih (100×92 cm) drvenih kutija u kakve obično pakiramo umjetnička djela.

– Bojana pozadina kao i geometrijski likovi svoj život na taj način započinju ili završavaju na rubovima objekta, odnosno odstupaju od središnje en-face površine, čime umjetnik ne ostavlja mjesta ičemu što nije u sustavu slikanih kompozicija. Ti objekti djeluju vizualno snažno, estetski zaokruženo, promišljeno i impozantno, podsjećajući nas na zaboravljeni jezik moderne koji je težio progresivnom, intelektualnom i inovativnom umjetničkom kontekstu – navodi se.

Pulski slikar Robert Pauletta rođen je 2. februara 1961. Srednju umjetničku školu pod voditeljstvom Ivana Obrovca pohađa u Puli. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1985. godine u klasi prof. Ferdinanda Kulmera. Od 1983. do 1985. surađuje u atelijeru Ede Murtića.

Od 1991.- 2003. radi kao profesor na Školi primijenjenih umjetnosti i dizajna u Puli, jedan je od osnivača te škole.Od 2003-2009. umjetnički je voditelj MMC LUKA gdje priređuje niz kulturnih zbivanja.

Godine 2013. osniva Umjetničku organizaciju Robot, te s kolegama pokreće rad galerije POOLA.

Sudjelovao je na mnogobrojnim skupnim izložbama i bijenalima. Samostalno je izlagao 100-ak puta u glasovitim galerijama i muzejima Hrvatske i inozemstva.

Umjetnik je za svoj rad više puta nagrađivan, a njegovi su radovi uvršteni u nacionalne i privatne kolekcije.

Izložba će u Umjetničkoj galeriji BiH biti otvorena do 13. marta

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista