MENI

448275995_854691973355679_4024455575022727000_n

Svečano otvorena izložba “Totalna revolucija – Slovenačka alternativna rock scena osamdesetih”

U četvrtak 13.06. u Ex-Yu Rock Centru je svečano otvorena izložba “Totalna revolucija – Slovenačka alternativna rock scena osamdesetih”. Također, povod za okupljanje bila je i proslava Dana državnosti i Dana Oružanih snaga Republike Slovenije. Izložbu je otvorio Njegova ekselencija, Ambasador Republike Slovenje u Bosni i Hercegovini, Damijan Sedar koji je uz otvorenje izložbe, čestitao i Dan državnosti svim građanima Republike Slovenije.

U svom govoru, Ambasador je i napomenuo da su „lokaciju za proslavu odabrali s razlogom te da Skenderija zaslužuje da se smatra spomenikom od nacionalnog značaja i nacionalne baštine.“ Također je naveo da je poštovanje dosadašnjih dostignuća u sportu, kulturi i javnom životu na mjestu gdje su nastala, sastavni dio identiteta i ponosa.“ Za atmosferu se pobrinuo sarajevski bend “Shizif”.

U okviru izložbe, imaćete priliku da vidite djeliće istorije kroz originalne predmete i artefakte bendova koji su bili dio scene: Buldožera, Pankrta, Lačnog Franza, Laibacha. Videosexa i mnogih drugih. Izložba je namijenjena ljubiteljima muzike, istorije, svim ljubiteljima kulture i široj javnosti zainteresovanoj za bogato nasljeđe Ex-Yu roka.    
     
Petak, 14.06. je protekao u projekciji filma ”LP film – Pljuni istini u oči” o slovenačkom bendu Buldožder. Nakon prikazivanja filma, posjetioci su imali mogućnost razgovarati sa Igorom Bašinom, jednim od scenarista filma, a također i koautorom izložbe.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista