MENI

image-611

U galeriji Novi Hram u Sarajevu sutra otvaranje izložbe ‘Sunce nad Drinom’

U okviru književno-kulturne manifestacije “Dani Isaka Samokovlije“, sutra će u galeriji Novi Hram u Sarajevu biti otvorena izložba umjetničkih djela “Sunce nad Drinom“ – Goražde – Sarajevo – Fojnica 2023.

Predsjednik Udruženja likovnih umjetnika (ULU) Goražde i voditelj internacionalne kolonije “Boje prijateljstva“ Enver Krajišnik naglašava da će ljubiteljima likovne umjetnosti biti predstavljen jedan broj djela nastalih u okviru dosadašnjih kolonija koje se tradicionalno održavaju svake godine u okviru internacionalnog Festivala prijateljstva u Goraždu.

– Grad Goražde, Centar za kulturu Goražde, La Benevolencija i Udruženje likovnih umjetnika Goražde organizuju izložbu umjetničkih djela nastalih na dosadašnjim kolonijama, a izložba je posvećena našem velikanu Isaku Samokovliji kojem su Drina i Goražde bili nepresušna inspiracija – naveo je Krajišnik.

Otvaranje izložbe u galeriji Novi Hram u Sarajevu planirana je sutra u 18 sati.

– Na izložbi će biti predstavljeno više od 50 umjetničkih djela autora iz raznih krajeva BiH, ali i drugih zemalja koji su učestvovali u dosadašnjim kolonijama a potom ta djela darovali Gradu Goražde koji posjeduje bogatu riznicu sa više od 800 umjetničkih djela. Kao što je zapisao naš Slavko Klisura – slike, grafike, skulpture, putovale su od obala Drine do Fojnice, selile se potom do Sarajeva, gradeći jedinstveni krug koga je nekada davno započeo veliki Isak Samokovlija – kazao je Krajišnik.

Postavka izložbe u galeriji Novi Hram u Sarajevu trajat će do 1. juna.  

Na ovogodišnjoj likovnoj koloniji “Boje prijateljstva“ u okviru 26. internacionalnog Festivala prijateljstva“ Goražde 2023. umjetnici će imati priliku slikati radove o temi “Drina u književnom opusu dr. Isaka Samokovlije“.

Tradicionalnom manifestacijom “Dani Isaka Samokovlije – Sunce nad Drinom“, ove godine obilježavaju se 134 godine od rođenja i 68 godina od smrti velikog književnika. Time Centar za kulturu kao organizator i Grad Goražde kao pokrovitelj, nastavljaju čuvati sjećanje na lik i djela istaknutog književnika i humaniste Isaka Samokovliju.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista