MENI

image-300

U Umjetničkoj galeriji BiH otvorena izložba slika ‘Senza Titolo’ pulskog umjetnika Roberta Paulette

 Izložba slika pulskog umjetnika Roberta Paulette, otvorena je sinoć u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine. Ova nesvakidašnja postavka iz ciklusa  ‘Senza Titolo’ (Bez naslova) realizirana je u saradnji sa Festivalom ‘Sarajevska zima’ i Gradom Pula.

Autor se predstavio radovima iz svog najnovijeg opusa, a radi se akrilima rađenim na stoljnacima, te slikama na platnu, odnosno na drvenim podlogama, kojima dominiraju geometrijske figure.

Njegova djela djeluju vizualno snažno, estetski zaokruženo i promišljeno, podsjećajući nas na zaboravljeni jezik moderne koji je težio progresivnom, intelektualnom i inovativnom umjetničkom kontekstu.

–  Slike su, zapravo, objekti i imaju neku svoju treću dimenziju – kazao je Pauletta povodom gostovanja u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Napomenuo je kako se, što i sam naziv izložbe svjedoči, htio suzdržati od ikakvih objašnjenja te prepustiti publici da ih doživljava i tumači u skladu s vlastitim spoznajnim instrumentarijem.

– Rekao bih da su to slike koje su možda najbliže matematici i glazbi, onom elemantarnom gdje slika nastaje – kazao je Puletta, uz opasku kako ta sinteza stvara svojevrsni kosmos koji se savršeno uklapa u okvir i karakter grada kakav je Sarajevo.  

        

Kako je ovim povodom kazao direktor Sarajevske zime Ibrahim Spahić, Pula i Sarajevo su kulturnom planu uvijek bili snažno povezani, dijeleći zajednički mediteranski prostor.

– Supstancijalno je pitanje kako pronaći konekcije između civilizacija i kultura. Mi smo prostor koji dijeli tragove antičke i rimske kulture, ali i kulturološke veze koje traju hiljadama godina – kazao je Spahić.

 

Prema najavama, ‘Senza Titolo’, posljednja autorova serija radova, stilski i duhovno predstavlja trandescentalnu nadogradnju njegovih mnogih i raznolikih, gotovo kaleidoskopskih mijena.

Na površini ovih slika, kako je pojašnjeno, nižu se precizno strukturirane geometrijske kompozicije intenzivnog kolorističkog kontrapostiranja, odnosno blagog nijansiranja pravilno raspoređenih elemenata…

Robert Pauletta je diplomirao slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Ferdinanda Kulmera. Sudjelovao je na mnogobrojnim grupnim izložbama i bijenalima, a samostalno je izlagao stotinjak puta u muzičkim galerijama i muzejima Hrvatske i inozemstva.

Umjetnik je za svoj rad više puta nagrađivan, a njegovi su radovi uvršteni u nacionalne i privatne kolekcije.

Radio je kao profesor na Školi primijenjenih umjetnosti i dizajna u Puli i jedan je od osnivača te škole. Pokretao je brojna udruženja i kulturne manifestacije, a pored slikarstva bavio se i scenografijom, grafikom i grafičkim dizajnom, slikao murale i sl. Interesuje se i za neslikarske postupke – ready made, instalacije, objekte, ambijente, fotografiju… Snimio je i film “Gozba” (2023.).

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista