MENI

l_8064d294d2a11d55c6e7116e909068da

Udruženje Arboretum – Olimpijski plamen na vrhu Trebevića, sjećanje na ZOI’ 84 i Dragu Bozju

 Udruženje ekologa “Arboretum – botanička bašta” obilježit će u subotu, 10. februara godišnjicu XIV Zimskih olimpijskih igara, održanih 1984. godine u Sarajevu, tradicionalno paljenjem olimpijskog plamena na vrhu Trebevića. Ove godine, na taj način, prisjetit će se i vrhunskog planinara Drage Bozje (1927.-2014.). 

Kako je kazao za Fenu predsjednik Udruženja Azem Džino, takav događaj ranijih godina privlačio je značajnu pažnju, a među sudionicima uglavnom su planinari i drugi zaljubljenici u prirodu.

Prema programu Udruženja Arboretum, polazak je planiran za subotu u 09.30 sa parkinga ispred objekta poznatog kao bivši ‘Prvi šumar’, sudionici se kreću pravcem preko Dobrih Voda, serpentinama do vrha Sofe (1.629 m/nv.). Paljenje olimpijskog plamena predviđeno je za 13 sati na vrhu Trebevića, a moguće je pridružiti se sudionicima tog događaja i mimo programa.  

Kako ističu iz tog udruženja, Drago Bozja bio je sportski direktor sarajevske Zimske olimpijade 1984. godine, osnivač je i prvi načelnik Gorske službe spašavanja (GSS) Sarajevo, ali prije svega istinska ljudska veličina.

Sarajlija porijeklom iz Slovenije, Drago Bozja (1927.-2014.) bio je i instruktor alpinizma, planinarskih vodiča i članova GSS-a, prije svega pedagog posvećen edukaciji mlađih generacija o zaštiti prirode i planinarstvu. Decenijama je, taj zaljubljenik u prirodu, hodao planinarskim stazama, prikupio mnoga iskustva, a javnosti prezentirao kroz fotografije, novinske članke, radio i tv emisije, planinarske priručnike i publikacije.

– Planinarstvo zahtijeva puno znanja. Nije to samo hodanje i nosanje ruksaka na leđima. Mora se znati šta su kisele kiše, a šta zagađeni izvor, mora se poznavati geologija, morfologija, biologija, meteorologija, psihologija – govorio je Drago Bozja.

Udruženje ekologa “Arboretum – botanička bašta” ima za cilj edukaciju mladih o potrebi očuvanja okoliša. Uče ih osnovama planinarenja, a zajedno sa njima posadili su sadnice i na nekoliko lokacija u gradu. Njeguju i kulturu sjećanja, zasadili su 1.601 ružu za isto toliko djece ubijene tokom opsade Sarajeva. 

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista