MENI

zavrsen-festivala-svjetla-u-sarajevu-festival-svjetla-sarajevo_65e2f9416d9ef

Završen Festivala svjetla u Sarajevu

Sinoć je završen prvi Festival svjetla u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine u Sarajevu, a trajao je 97 dana.

Privukao je preko 50.000 posjetila iz BiH i svijeta.

Botanički vrt Zemaljskog muzeja BiH bio je magično mjesto puno svjetla i nezaobilaznih atrakcija, piše BHRT.

Nastao po uzoru na slične postavke u botaničkim vrtovima i parkovima širom svijeta, a jedinstven je događaj na ovim prostorima.

Osmišljen je kao svjetlosni park u u kojem su posjetitelji doživjeti trenutke inspiracije i istinske sreće.

Bogata svjetlosna postavka najvećim je dijelom izrađena u kreativnim studijima najprestižnije i najveće evropske firme za proizvodnju festivalskih svjetlosnih dekoracija – austrijske MK Illumination.

Svjetlosne dekoracije osvjetljavaju fasadu Zemaljskog muzeja BiH, a stotine hiljada lampica i stotine svjetlosnih skulptura obogatile su Botanički vrt Muzeja.

Ovogodišnja postavka najvećim je dijelom predstavila biljni i životinjski svijet ovih prostora, posebno one vrste kojima prijeti izumiranje.

Tako je Botanički vrt bio ispunjen svjetlosnim skulpturama pćela i leptirova, jata ptica i riba, žaba, kornjača, raznobojnih cvjetova i biljaka…, ali i lampicama postavljenim po drveću i biljkama, koje se savršeno uklapaju u ambijent i nadopunjuju ga, kreirajući prekrasan ugođaj.

Fokus je bio i na kulturno-historijska bogatstva koja se čuvaju u Zemaljskom muzeju BiH, pa su na poseban način uprizoreni elementi sa bosanskog ćilima, a svjetlom su istaknuti i reprezentativni primjerci stećaka.

Predstavljena je izložbena postavka „Birdz“ grupe francuskih svjetlosnih umjetnika TILT, a posebna atrakcija bila je spektakularna video instalacija „Zvjezdana vrata – Skriveni svijet“, koja za temu ima svjetlo kao izvor života i rađanje života na našoj planeti.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista