MENI

image-19

Bajkoviti planinarski dom na prvu će vas osvojiti, a s njega se pruža najljepši pogled na Sarajevo

Na Trebeviću se skriva osebujni planinarski dom “Jure Franko” s kojeg se pruža jedan od najljepših pogleda na Sarajevo.

Na ovoj planini nalazi se nekoliko planinarskih domova, a na najvišoj tački je dom “Jure Franko” do kojeg se može doći samo pješačeći, a potrebno vam je sat i trideset minuta do njega nakon što automobilom dođete na Trebević iz Sarajeva.

Trebević zbog svoje blizine ima poseban značaj za generacije Sarajlija, a s njega se pruža i najljepši pogled na glavni grad BiH. Jedan od planinarskih domova na Trebeviću posebno je zanimljiv Sarajlijama, a sam ulaz u dom obiluje mnoštvom detalja koji vraćaju u prošlost i pričajući posebnu priču.

Od gradske vreve pobjegnite na vrh Trebevića, a nakon uspona odmorite se u domu “Jure Franko”, uživajući u jednom od najljepših pogleda na grad uz topli napitak. Gosti ovdje mogu uživati u pogledu, hrani i piću, a u ponudi je i 15 ležajeva.

“Jure Franko” se nalazi pod grebenom koji vodi do vrha Trebevića, pa od njega za nekih 20-ak minuta možete stići i na najvišu tačku ove prekrasne planine.

Ovaj dom, sa čije terase se pruža nestvaran pogled na Sarajevo i čak 14 okolnih planina, ime je dobio po Juri Franku, skijašu koji je na ZOI 1984. u Sarajevu osvojio srebrnu medalju u veleslalomu.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista