MENI

trg nova

Obilježen Dan sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva: Predstava sa 1.601 mališanom simbolično odaje počast za isto toliko ubijene sarajevske djece

Na Trgu djece Sarajeva danas je na prigodan i dostojanstven način obilježen 5. maj – Dan sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva.

Sarajevski učenici osnovnih i srednjih škola, njih 1.601, još jednom su kroz izuzetan scenski nastup, kroz pjesmu, ples, recital i fotografije odali počast za isto toliko njihovih tadašnjih vršnjaka koje je agresor ubio u toku opsade Sarajeva 1992 – 1995. godine.

Predsjednik Udruženja ubijene djece opkoljenog Sarajeva Fikret Grabovica je u svom obraćanju još jednom podsjetio na svu brutalnost agresora koji je najmlađe stanovnike Sarajeva ubijao snajperima i granatama, u njihovoj igri, u domovima, na sankanju, u školama, u dvorištima.

“Uprkos svemu tome mi ovdje sa ovog mjesta danas ne želimo govoriti o mržnji, želimo samo da se istina nikada ne zaboravi, da bude opomena da se slično zlo nikada nikome ne ponovi”, istakao je Grabovica.

On je i ovom prilikom poručio kolika je ogorčenost roditelja ubijene djece, ali i svih građana Sarajeva i Bosne i Hercegovine na bh. pravosuđu, na Tužilaštvo BiH jer nikada, u proteklih 30 godina, nisu podigli nijednu optužnicu za zločin protiv djece Sarajeva.

“Optužujemo vas za vaš nerad jer ste iznevjerili sva naša očekivanja, jer ste dozvolili da zločin ostane nekažnjen. Optužujemo vas što na taj način ohrabrujete nove potencijalne zločince, a mlade dovodite u zabludu po pitanjima pravde, morala i etike. Svojim neradom ste postali saučesnici sa zločincima. Sigurno je da će vama suditi vrijeme i istorija”, naveo je u svom obraćanju Grabovica.

Poručio je da djeca i mladi moraju znati istinu, moraju pamtiti šta se dogovoilo, ali da moraju biti hrabri, jaki, sposobni, obrazovni otvoreni, bez mržnje okrenuti budućnosti, ali i spremni i na sve izazove.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista