MENI

IMG-20230424-WA0034

Počeli „Predškolski dani“: Više od 1.200 mališana iz sarajevskih vrtića takmičilo se i družilo na manifestaciji „U zdravom tijelu zdrav duh“

Prvog dana trodnevne revije kulturno-umjetničkog stvaralaštva djece predškolskih i ustanova za specijalni odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo pod nazivom „Predškolski dani“, jučer je na više lokacija održana sportska manifestacija „U zdravom tijelu zdrav duh“.  

S ciljem promicanja zdravog načina života i sporta, ovaj događaj okupio je više od 1.200 mališana na četiri sportska terena na Koševu, Grbavici, Vogošći, te Novom Gradu. Učestvovala su djeca dobi od četiri do šest godina, mješovite odgojne grupe od tri godine do polaska u školu, te grupe iz Obaveznog programa za djecu u godini pred polazak u školu. 

Događaj na stadionu Koševo okupio je 340 mališana iz 19 predškolskih i dvije ustanove za specijalni odgoj i obrazovanje koje se nalaze na području općina Stari Grad i Centar. Za predškolske ustanove na području Novog Sarajeva manifestacija je održana na pomoćnom stadionu FK “Željezničar”, a učestvovalo je 250 predškolske djece iz 13 ustanova.  

Sedam ustanova s područja Vogošće i Ilijaša organiziralo je takmičenje za svojih 180 mališana na sportskom terenu “Hakija Mršo” u Vogošći, dok su 440 dječaka i djevojčica iz 26 predškolskih ustanova s područja Novog Grada, Ilidže i Hadžića sportske vještine odmjerili u Centru za sport i rekreaciju “Safet Zajko”.  

Tom prilikom, kroz primjerene vježbe i adekvatne rekvizite mališani su izvodili sportske aktivnosti poput poligona, igara s balonima, igara imitacija, a cilj ovog okupljanja bio je druženje kroz sportske igre, kako bi djeca mogla upoznavati jedni druge, jačati samopouzdanje, istrajnost, izgraditi pozitivnu sliku o sebi i učiti prihvaćati poraze i pobjede. 

Učesnicima, predškolskim ustanovama i voditeljima sportskih aktivnosti su uručene zahvalnice od Ministarstva za odgoj i obrazovanje i Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo. 

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista