MENI

babin-zub-1

Prošetali smo Darivom i Bentbašom: Brojni građani uživali u šetnji i vožnji biciklom

Sunčano vrijeme izmamilo je turiste i građane u jezgru Starog Grada u Sarajevu.

Sarajevski parkovi i ulice su bili ispunjeni šetačima, a s obzirom da je temperatura u Sarajevu bila i do 24 stepena, mnogima su prijale sunčeve zrake.

Dok su jedni hranili golubove, drugi koristili priliku da ispijaju kafe u baštama, a turisti razgledali rukotvorine zanatlija na Baščaršiji u potrazi za najljepšim suvenirom našeg glavnog grada, bilo je i onih koji su pobjegli od gužve i sunčan dan iskoristili na jednom od omiljenih šetališta, Darivi.

Dariva

Na prostoru između Bentbaše i Kozije Ćuprije na istočnom ulazu u Sarajevo, nalazi se prostor koji se naziva Dariva.

Uz ovu šetnicu, dugačku osam kilometara, posađen je drvored „Aleja ambasadora“ sa preko 200 stabala lipe, koja su svojim rukama posadile diplomate na službi u BiH.

Pokraj šetališta nalazi se i stijena za penjanje – Dariva, omiljeno odredište brojnih alpinista, a nedaleko se nalazi i stijena Babin zub, gdje je i započela historija alpinizma u Sarajevu. Dariva je zatvorena za saobraćaj motornih vozila i predstavlja divno i mirno mjesto za šetnju pokraj rijeke.

Na Darivi i Bentbaši smo zatekli veliki broj šetača i biciklista koji su uživali u ovom krajoliku.

Bentbaša je ne tako davno bila omiljeno kupalište Sarajlija sa dugogodišnjom historijom, a danas je jedno od omiljenih šetališta građana.

Bentbaša je opjevana u brojnim pjesmama –  a vi uživajte u slavnoj Kad ja pođoh… u izvedbi Himze Polovine.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista