MENI

345579003_161626156867587_1982361857111697258_n

Proslavite Dan Evrope uz Zoster, Helem Nejse, Lelu i Laku, Mariju Šestić, Aidu Aršić Mušanović i Nedima Bašića

Dan Evrope simbolično obilježava trenutak kada je 9. maja 1950.  francuski ministar vanjskih poslova Robert Schuman najavio plan da rat u Evropi učini ne samo nezamislivim, već i materijalno nemogućim kroz blisku integraciju evropskih ekonomija. Ovaj mirovni projekat postaje Evropska unija, i u tom kontekstu, osiguravanje da Zapadni Balkan postane dio Evropske unije ima poseban značaj. U maju 2023. godine Bosna i Hercegovina će obilježiti svoj prvi Dan Evrope kao zemlja kandidat za članstvo u Evropskoj uniji.

Dan Evrope bit će obilježen širom BiH programom događaja u Sarajevu, Banjaluci, Mostaru, Brčkom, Travniku i Jajcu. Zajedno slavimo bogatstvo kulture, tradicije, naslijeđa našeg kontinenta, kao i zajedničke ciljeve ka unapređenju kvalitete života građana širom Evrope.

U Sarajevu će se proslava odvijati ispred zgrade Vječne vatre, u kojoj je smješten Europe House – novi centar EU –  mjesto okupljanja gdje će javnost imati priliku učestvovati u brojnim događajima i informisati se o aktivnostima EU. Ispred Europe House, 9. maja u 20:00, nastupit će šaroliki niz mladih, talentovanih bh. umjetnika, među kojima su Zoster, Helem Nejse, Lela i Laka, Marija Šestić, Aida Aršić Mušanović i Nedim Bašić.

Europe House bit će otvoren za javnost u junu 2023. godine. Nakon javnog takmičenja, izabran je vizuelni identitet i slogan Europe House. Pobjednički logotip osmislila je Ajša Beširević iz Sarajeva, dok je pobjednički slogan „Stvaramo zajedno“ Ane Lukende iz Ljubuškog.

Dani evropskog filma održat će se u renomiranom sarajevskom kinu Meeting point od 10. do 19. maja. Dane filma otvorit će projekcija švedskog filma Hladni slučaj (2019). Švedska trenutno predsjedava Vijećem Evropske unije.

Za najmlađe će se organizovati potraga za blagom u Sarajevu, Banjaluci, Mostaru i Brčkom, kako bi mladi avanturisti mogli istraživati bogatstvo prirodnih ljepota BiH i učiti nove zanimljivosti. U Tuzli i Mostaru održat će se događaji Eurovisionaries, kviz o Evropskoj uniji kao i karaoke.

Na kraju, kao tradicionalni, značajan znak solidarnosti, jedinstva i zajedništva, objekti kulturne baštine u Sarajevu, Banjaluci, Mostaru, Brčkom, Travniku i Jajcu bit će 9. maja osvijetljeni zastavom Evropske unije.

Sjajna atmosfera na sarajevskim ulicama zabilježane je jučer, uz nastupe Sarajevo Drum Orchestra, baletnih plesača i Dine Ćatovića. Oni su najavili koncerte koji će se održati sutra ispred vječne vatre.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista