MENI

333087652_538370545032576_3208405598184424505_n

Sebilj, omiljena destinacija za fotkanje, a znate li priču o njemu?

Sarajevo je grad poznat po svojoj kulturnoj, tradicionalnoj i religijskoj raznolikosti, a za Sarajevo se vežu mnogi simboli.

Stare sarajevske česme jedan su od simbola glavnog grada Bosne i Hercegovine i odredište na kojem prolaznici već stoljećima utaljuju žeđ i pronalaze osvježenje, ali su im i omiljena lokacija za fotografisanje.

Sebilj na Baščaršiji je jedna od ubjedljivo najpoznatijih građevina Sarajeva. Svojom ljepotom, gordošću i postojanjem, još prkosi vremenu i kao pravi ljepotan pronosi ljepotu bosanske prijestolnice. Tokom vikenda koji je iza nas

Inače, u Sarajevu je u osmanskom razdoblju bilo više sebilja, ali u požaru 1697. godine uništeni su svi sarajevski sebilji. Jedini preostali sebilj na Baščaršiji, u današnjem obliku je izgrađen 1913. godine.

U sebilju je prvobitno bio službenik koji je punio tasove (posude) vodom i dijelio ih žednim prolaznicima.

Sebilj na Baščaršiji je dao izgraditi bosanski vezir Mehmed-paša Kukavica 1753. godine. Taj sebilj se nalazio nešto niže od današnjeg i izgorio je u požaru 1852. godine. Kukavicin sebilj je u konačnici porušen 1891. godine, a razlozi nisu poznati. Prema nacrtima sebilja građenih u 16. stoljeću, arhitekta Aleksandar Wittek projektuje novi sebilj, koji je izgrađen 1913. godine i koji krasi Baščaršiju i Sarajevo do danas.[ Ovaj dio Baščaršije se također često naziva i Trg golubova.

Sebilj na Baščaršiji je izgrađen od kamena hreše, drveta i bakra. Riječ sebilj je arapskog porijekla i označava “zgradu na putu u kojoj ima vode”.

Prva sanacija sebilja na Baščaršiji urađena je 1981. godine, potom manja intervencija 1984. godine pred Zimske olimpijske igre održane u Sarajevu. Zbog granatiranja grada 1992. godine sebilj je oštećen gelerima, pa je manja popravka uslijedila 1997. godine, kada su popravljeni mušepci i obojena drvena konstrukcija. Sebilj je detaljno restauriran 2006. godine, kada je zamijenjen je bakarni pokrov, saniran dovod i odvod vode, urađena zaštita drveta.

Postoji replika Sarajevskog sebilja u Beogradu, koju je grad Sarajevo poklonio 1989. godine. Replika Sarajevskog sebilja se nalazi i u St. Louisu, koja je dar bosanskohercegovačke zajednice gradu St. Louisu za njegov 250. rođendan. Također, replika Sarajevskog sebilja postoji i u Novom Pazaru, koju je kao dar poklonio glavni grad Bosne i Hercegovine Sarajevo.

Sebilj u Novom Pazaru

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista