MENI

0acbf674-2132-4378-b729-cdd2d8c72b9f

U Sararjevu se snima novi film “Jan”

U produkciji OFF Pro i CINEA Entertainment u Sarajevu je u toku snimanje kratkog igranof filma JAN, sarajevskog producenta i reditelja Kenana Musića. Prva klapa filma je pala u ponedeljak 31. oktobra, a film se snima na više od deset lokacija u Sarajevu sve do kraja sedmice.

Glavne uloge u filmu tumacč Maksim Jovanović, Ammar Fazlagić, Mehmed Porca i Arma Tanović. Pored njih u filmu se pojavljuju i Maja Salkić, Zan Mujkić, Harun Kurić, Nejla Podžić, Hana Zrno i drugi.

“Jan” je film o prijateljstvu i ljubavi, u trenutku i u životu kada su impulsi i promjene neodoljivi a strah najveći problem. Bježeći od realnosti i pritiska svog oca, osamnaestogodišnji Jan počinje da ispituje svoje osjećaje prema svom najboljem drugu, vodeći računa da ne pokvari najvrijednu stvar koju ima u životu. I dok je za njegovog najboljeg druga sve ovo još jedan izazov sa društvenih mreža i samo igra, za koju uskoro shvata da je otišla predaleko, Jan počinje da se bori sa svojim stvarnim osjećajima i unutrašnjim konfliktom i pokušava da zadrži druga i izbjegne reakciju svog oca. Odbacivanje Jana od strane njemu najvažnije osobe koju ima i agresivni otac te maltretiranje od strane drustva, natjerat će ga na najgori potez.

Scenarista i reditelj filma je Kenan Music, dok je direktor fotografije Mario Ilic, s kojim je Music vec radio 3 filma. Ton snimatelj je Predrag Djorda, dok su izvrsni producenti filma Admir Avdic, Mirza Custovic i Andrej Bacic, a sminka Naja Nogo.

“Dugo smo odgadjali snimanje filma, najvise zbog finansije, s obzirom da imamo problem i sa naplatama za OFF, ali uzimajuci u obzir desavanja u posljednje vrijeme i problem koji imamo sa individualnim slobodama, psihicikm zdravljem, vrsnjackim nasiljem i tragicni ishodu, smatrali smo da moramo poceti raditi film bas sada. Hvala ekipi iza i ispred kamere sto smo zajedno u ovaj projekat krenuli iz ljubavi. Tema je bitna ali i dalje tabu. Pitaju me, je li ovo gay film – ako ga tako dozivite onda jeste, i mi zelimo o tome pricati. Ali je ovo prije svega film o borbi nas samih za nasu slobodu i nas mir,” izjavio je Kenan Music, reditelj filma.

Nakon premijere u decembru te festivala, film ce biti dostupan na nekoj od VOD platformi.

U fotogaleriji mozete pogledati neke od kadrova iz filma i detalje iza kamere:

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista