MENI

10

U susret najdražem gostu: Svečano ukrašeni dijelovi Baščaršije povodom mjeseca ramazana

 U čast dolaska mubarek mjeseca ramazana i najdražega gosta u kuće i srca muslimana, svečano su dekorisani i ukrašeni dijelovi Baščaršije, najuže starogradske jezgre.

Općina Stari Grad Sarajevo postavila je prigodne dekoracije na Baščaršijskom trgu, ispred Baščaršijske džamije, te u ulici Sarači.

Ukrašavanje je počelo nekoliko dana ranije kako bi sve bilo spremno do početka mjeseca Ramazana, a pored dekoracija, vrši se i uređenje parkova, zelenih površina i javnih česmi koji će spremno dočekati veliki broj građana, ali i gostiju koji posjete Stari Grad tokom mjeseca ramazana.

Ramazan je poseban mjesec za muslimane. To je najčasniji mjesec i jedini mjesec čije se ime spominje u Kur’anu. U njemu je najčasnija noć u godini, u njemu se spuštaju najčasniji meleci i u njemu je objavljen Kur’an, koji je putokaz ljudima i jasan dokaz razlikovanje dobra od zla. Ove godine Ramazan počinje u srijedu 22.marta, dok je prvi dan posta 23.marta.

Projekat dekorisanja uže starogradske jezgre realizovala je Općina Stari Grad Sarajevo, putem Službe za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica.

Općina Stari Grad

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista