MENI

image-154

Otvorena izložba radova studentica ALU u okviru programa UNSA ‘Inkluzivni univerzitet’

– Izložba radova studentica Akademije likovnih umjetnosti (ALU) Univerziteta u Sarajevu otvorena je na Rektoratu Univerziteta u Sarajevu. Predstavljeni su radovi studentica svih odsjeka ALU te docentice Nele Hasanbegović.

Univerzitet u Sarajevu od 7. do 31. marta organizira niz događaja pod nazivom Inkluzivni univerzitet. Nakon održanog panela o romskoj kulturi i umjetnosti, izložba je drugi u nizu događaja, a uslijedit će koncert profesorica Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu, te promocija posebnog izdanja časopisa “Pregled” pod nazivom – Emancipacija žene u svjetlu časopisa “Pregled”.

Prorektorica za umjetnost, umjetničkoistraživački rad, kulturu i sport Tamara Karača Beljak kazala je da su na Univerzitetu Sarajevo odlučili da mjesec mart posvete ženama i ženskim pravima.

– Manifestacijom koju smo nazvali Inkluzivni univerzitet prezentirat ćemo različita dostignuća kolegica i kolega a s namjerom da skrenemo pažnju na ono o čemu se nedovoljno govori – kazala je Karača Beljak.

Studentica treće godine kiparstva na Akademiji likovnih umjetnosti Aiša Kečo predstavila se radom “Iz ženskih cipela”.

Govoreći o simbolici svog rada, Kečo je kazala da je ideja rada da i iz pohabanih ženskih cipela raste nešto lijepo, osvrnuvši se na činjenicu da se od žena očekuje da uvijek budu sređene, dok se iza svega krije jedna velika muka i patnja u svakoj oblasti života.

Kečo je navela da iz ženskih cipela izlazi ljepota koju žene mogu da pruže – u duhovnom, profesionalnom, umjetničkom, privatnom i svakom drugom smislu.

Profesor na ALU Sarajevo Daniel Premec istaknuo je da je izložba zaokružena jer je riječ o autoricama, te da je raznolik izbor tema. Premec je istaknuo da iako smatra da je bitna samo podjela na dobru i lošu umjetnost, da ipak postoji specifičan ženski senzibilitet.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista