MENI

1

Aleksić: Recept za uspjeh protiv Čehinja igra protiv Slovenki, a državni grb dovoljan je motiv

Ženska seniorska reprezentacija Bosne i Hercegovine danas će sa početkom u 14.30 sati, u Trening centru Nogometnog saveza BiH u Zenici, protiv selekcije Češke Republike igrati utakmicu 3. kola UEFA Lige nacija B.

“Zmajice” nakon dva septembarska meča imaju četiri boda, koja su osvojile gostujućim trijumfom u mađarskom Gyoru protiv Bjelorusije (2:1) te remijem u Zenici protiv Slovenije (1:1). BiH će, 31. oktobra, na stadionu „Všesportovní“ u Hradec Kralovima igrati i uzvratni meč protiv Čehinja (17 sati).

-Češka je jedna veoma ozbiljna reprezentacija. Ono što bih voljela reći o Češkoj jeste da oni grade svoj nacionalni tim po njemačkom i holandskom sistemu- selektiraju svoje igračice kroz akademije, tako da su njihove igračice zajedno u dugogodišnjem cilklusu. Dosta se poznaju i ovo je jedna mlada selekcija – kazala je selektorica Samira Hurem, koja je napomenula kako češke igračice uglavnom igraju za dvije vodeće ekipe češke lige te se takav sistem odražava kroz njihovu igru.

Dodala je da ako odigraju  na isti način kao što su igrale prošlog mjeseca sa Slovenkama, a to znači da organizovane i da se pridržavaju svog plana igre te da ponove veliku želju i naboj za pobjedom, mogu se nadati uspjehu i sutra.

Sutra će nedostajati Ena Šabanagić i Glorija Slišković, koje će utakmicu propustiti zbog suspenzije zbog kartona te zbog povrede golmanica Nikolina Todorić. Problema s virozom imala je Zerina Piskić, ali će, najavljuje Hurem, biti u konkurenciji te će biti sposobna da pruži ono što se od nje bude očekivalo. 

Kapitenica i napadač Milena Nikolić potvrdila je da su protiv Slovenki pokazale koliko mogu biti opasne prema naprijed, ali ostaje žal što u tom meču nisu iskoristile svoje šanse iz prvog poluvremena. U nastavku su vrlo brzo ostale s igračicom manje, jer je Slišković dobila drugi žuti te crveni karton.

-Zato se nadamo da će i realizacija u ovoj utakmici, ali i u narednoj biti mnogo bolja nego protiv Slovenije- kazala je Nikolić.

Veznjakinja Marija Aleksić je istakla kako je “lakše igrati nazad, ali je ljepše igrati u veznom redu”, o čemu je dugo “oko toga vodila bitku sa selektoricom”.

-Osjećam se bolje, ljepše i srećnije kada igram u veznom redu. Selektorica je to prepoznala, a po potrebi – što je bilo protiv Slovenije, naravno da nije problem da igram i na nekoj drugoj poziciji.

Čak i na poziciji golmana i šta god treba za ovaj grb. Stvarno nije problem – kazala je Aleksić.

Nogometni savez BiH odlučio je da će i za ovu utakmicu, kao i protiv Slovenije, gledaocima biti omogućen besplatan ulaz na tribinu TCNSBiH u Zenici te se nadaju da će i posjeta biti na istom nivou.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista