MENI

1

Bambinosi obilježavaju jubilarnih 10 godina postojanja

Da i u Bosni san može postati java, potvrda je Škola fudbala Bambinosi iz Sarajeva. Pretvaranje sna u javu je ujedno i jedan od stihova njihove himne. Iako 3. septembra ove godine obilježavaju 10 godina postojanja, njihova priča seže dalje u prošlost, još iz svlačionice FK Sarajeva gdje se ratnih godina susreću dva bordo igrača Elmir Behlulović Eko i Muamer Dalipagić Dala. Dva najbolja prijatelja, zaljubljenici u fudbal, ostali su i dan danas skupa kroz projekat Bambinosa iz kojih je izrastao i FK Baton.

Od malih nogu Eko i Dala su zaljubljenici u fudbal i tokom života su prošli sve uzraste nogometa da bi na kraju zaigrali i u prvom timu FK Sarajeva. Dva potpuno različita karaktera počeli su druženje a ta njihova različitost je vjerovatno bila i neophodna da se stvori potrebna sinergija za rađanje najveće fudbalske organizacije u BiH koja broji oko 500 dječaka i momaka koji danas čine nogometnu mašinu Bambinosi – Baton.

Agresija na BiH je prekinula snove za ostvarivanje ozbiljnije fudbalske karijere i Behluloviću i Dalipagiću. Njihovi prijatelji govore da je talenat obojice bio neupitan i obećavajući za velike klubove i utakmice, ali viša sila bila je neumoljiva. Nakon završetka rata napravljeni su pokušaji povratka na zeleni teren u bh. nogometu koji je kao i cijela država pokušavao spojiti pokidane konce. Međutim obojica su okačili kopačke o klin, okrenuli se privatnim životima i stvaranju porodica, ali fudbal nije nikad izašao iz srca. Želja za uključivanjem u nogomet na neki drugi način, vremenom je stvarala ideju, koja je sazrijevala i konačno rezultirala ozbiljnim fudbalskim projektom.

Prije tačno 10 godina, 3. septembra 2013. godine održan je prvi trening Škole fudbala Bambinosi. Eko je bio predsjednik, a Dala direktor Bambinosa. U prvih mjesec dana učlanjeno je oko 60 dječaka. Vrijeme je prolazilo, Bambinosi su rasli i nametali se kao nezaobilazna škola svih lokalnih i regionalni takmičenja.

– Mi smo organizacija sa oko 500 članova od najnižih uzrasta do seniorskog kluba. Uradili smo više od maksimuma svojim radom, zalaganjem i uz podršku sponzora i donatora kako bi funkcionisali na nivou Druge lige Federacije BiH. I to nam je bila misaona imenica na početku. Mi smo razvili model i postigli rezultate koji su daleko veći od resursa s kojima smo raspolagali. Ako nađemo pravog partnera koji će prepoznati ono što smo napravili do sada, a želi da se napravi ozbiljan rezultat u fudbalu, siguran sam da možemo napraviti čudo koje nije viđeno u bh. nogometu – rekao je Behlulović.

Dva najbolja projatelja, Dalipagić i Behlulović, koji u potpunosti vjeruju u svoj projekat tvrde da su Bambinosi i Baton postali jedna velika porodica. Kako često ponavljaju, oni nisu samo porodica u sportskom žargonu, nego timski rad sa terena prerastao je i u druženje sa porodicama iz kojih crpe moralnu podršku za uspijeh na terenu. Druženja su česta i kvalitetna, a kako se šire Bambinosi i Baton tako se širilo i njihovo društvo. Danas skupa obilježavaju deceniju rada, a nadaju se da će do naredne dekade taj krug biti puno veći. 

– Još jedan segment je jako važan jer mi radimo sa djecom – ističe Dalipagić. “Roditelji naših mališana i momaka su jako važna karika našeg uspjeha. To je posebno važno u mlađim kategorijama kada i sam dolazak djece na trening zavisi od roditelja. Kasnije kada dječaci uđu u pubertet počinju sami dolaze na treninge, ali dok su djeca tu su roditelji ključni. I tu se godinama stvore posebna prijateljatva, tako da energija koja nas okružuje je zaista multiplicirana i onda u jednom momentu shvatite da sa 500 djece i momaka, vi kominicirate sa oko 1000 roditelja i još par hiljada drugih prijatelja koji direktno ili indirektno prate tu djecu. Zbog toga su Bambinosi i Baton zaista jedna sportska mašinerija koja okuplja nekoliko hiljada ljudi u svojoj gravitaciji.”

Kako kaže Behlulović taj voz neće stati dok postoji ljubav za fudbalom i jasan cilj ispred.

– Mi smo svjesni da su jednog dana počeli i Željezničar, i Sarajevo, pa ako hoćete i Barcelona i Real. Svi oni na početku nisu bili ono što su danas. Mi hoćemo da sanjamo velike snove, a i do sada nakon 10 godina ispunilo nam se više snova nego što smo zamislili. Više od stotinu pehara i raznih priznanja se nalazi u našim vitrinama. Taj broj će samo rasti na putu do osvajanja sportskih vrhova. Kao što smo rekli na našem putu nismo bili sami i zahvalnost dugujemo trenerima, igračima, a posebno rukovodstvu Fakulteta za sport i tjelesni odgoj i Centru za sport i rekreaciju općine Centar. Hvala donatorima, sponzorima, porodicama  roditeljima i prijateljima. Svi smo mi Bambinosi i svako od nas je Baton – poručio je, saopćeno je iz ŠF Bambinosi.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista