MENI

1

Besplatni treninzi za srednjoškolce iz Općine Centar

Pod pokroviteljstvom Općine Centar, Udruženje “Refresh” realizuje projekat “Teen Fitness 2023” namijenjen tinejdžerima i tinejdžerkama uzrasta od 16 do 19 godina koji pohađaju srednje škole na području Općine Centar.

Realizacija projekta podrazumijeva besplatne individualne i grupne treninge za mlade koji su prilagođeni njihovim potrebama na osnovu programa izrađenih od profesionalnih fitness stručnjaka i nutricionista u saradnji sa Sportskom akademijom Respect.

Cilj projekta je omogućiti stvaranje sportskih i zdravih navika kod mladih osoba, stvoriti prijateljstva i jednakosti među učesnicima, potpomoći zajednici da se gradi na zdravim temeljima i uticati na socijalni razvoj i stvaranje pozitivne slike kompletne lokalne zajednice.

– Zahvaljujem se Općini Centar što je prepoznala značaj realizacije ovog projekta koji okuplja veliki broj tinejdžera. Redovna tjelesna aktivnost ima širok spektar pozitivnih učinaka na tinejdžere, podržavajući njihov cjelokupni razvoj i doprinoseći njihovom zdravlju i blagostanju. Redovna tjelesna aktivnost pomaže u održavanju zdrave tjelesne mase, jača srce i krvne žile, poboljšava ravnotežu šećera u krvi i smanjuje rizik od raznih bolesti, ima pozitivan uticaj na mentalno zdravlje, smanjuje stres, anksioznost i depresiju te poboljšava opće emocionalno blagostanje – pojasnio je koordinator aktivnosti Sanjin Salčin.

Navodi da sudjelovanje u sportskim aktivnostima ili vježbanje u grupi pruža priliku za druženje i izgradnju socijalnih veza, te da je to posebno važno u tinejdžerskim godinama kada su socijalne interakcije ključne za razvoj socijalnih vještina i izgradnju samopouzdanja.

– Postizanje tjelesnih ciljeva, bilo da se radi o poboljšanju izdržljivosti, snage ili vještina, može poboljšati samopouzdanje tinejdžera. Aktivni tinejdžeri često imaju manje vremena za sudjelovanje u nezdravim aktivnostima ili razvijanje loših navika poput pušenja ili konzumiranja alkohola. Tjelesna aktivnost može pružiti pozitivan izlaz i zamjenu za nezdrave aktivnosti – kazao je  Salčin.

Projekat je podržan u okviru javnog poziva organizacijama civilnog društva koji je finansiran iz Budžeta Općine Centar u 2023. godini. Za podršku projektima putem organizacija civilnog društva u općinskom budžetu je obezbijeđen iznos od 198.579 konvertibilnih maraka, saopćeno je iz Odsjeka za informisanje Općine Centar.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista