MENI

3500

Chelsea ima najskuplju ekipu na svijetu

Chelsea ima najskuplju ekipu na svijetu – navodi se u studiji fudbalskog instituta CIES koja je provedena na temelju iznosa novca koju su klubovi potrošili na kupovinu igrača, uključujući transfere i posudbe.

U pet najvrijednijih su ekipa iz Premier lige. Prema CIES-u igrači koju klub sa Stamford Bridgea ima pod ugovorom vrijede 1,24 milijarde eura.

Otkako su američki milijarder Todd Boehly i njegova kompanija Clearlake Capital u maju 2022. preuzeli Chelsea klub je potrošio gotovo milijardu i pol eura na ulazne transfere. Dovedeno je čak 40 igrača, a klub je istovremeno napustilo njih 38, po novi trener Enzo Maresca želi skratiti ekipu na oko 21 igrača, prenosi Jutarnji.

Na drugom mjestu je Manchester United čiji je kadar procijenjen na 1,03 milijardi eura, a na trećem Manhester City sa milijardu eura vrijednim kadrom. Preostala dva tima u prvih pet su iz sjevernog Londona – Arsenal (793 miliona eura) i Tottenham (783 miliona eura).

Zanimljivo, bez obzira na odlazak Kyliana Mbappea iz PSG-a u Real, klub s Parka prinčeva i dalje ima vrijedniju ekipu od one sa Santiago Bernabea. PSG-ova vrijednost je, naime, prema CIES-u 767 miliona eura. Slijede Liverpool s ekipom vrijednom 730 miliona eura, tek potom Realova (715), a Top 10 zatvaraju Newcastle (678 miliona eura) i Juventus (623 miliona eura).

Najvrijednija neevropska ekipa, i to na visokom 13. mjestu, je Al Hilal. Saudijski klub koji na plaći između ostalih ima Neymara, Aleksandra Mitrovića, Nevesa i Cancela vrijedi prema CIES-u 483 miliona eura.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista