MENI

2

Čovjek rođen bez obje noge za vikend ima prvu MMA borbu

Zion Clark, kalifornijski borac koji je rođen bez obje noge odradit će za vikend svoju prvu MMA borbu.

Protivnik u Kaliforniji će mu biti profesionalni američki borac Eugene Murray, dogovorena su posebna pravila po pitanju težine jer Clark ima 56 kilograma, a njegov protivnik je borbe do sada radio u kategoriji do 61,5 kilograma.

Zion je rođen bez obje noge jer boluje od sindroma kaudalne regresije što znači da je rođen bez donjeg dijela tijela, a njegova biološka majka ga je napustila odmah po rođenju i saznanju o sindromu. Clark je 17 godina boravio po domovima za nezbrinutu djecu gdje je često ismijavan zbog svog fizičkog izgleda, ali nikada nije odustajao od svojih snova.

“Nemam šta da skrivam, bio sam problematičan kao dijete i dosta toga sam prošao. Prvih 17 godina života sam proveo u raznim domovima za nezbrinutu djecu, ali me to nije zaustavilo da postignem nešto u svom životu. U osnovnoj školi sam počeo da se bavim hrvanjem, ali sam taj sport ozbiljno shvatio tek u srednjoj školi i posvetio sam mu se maksimalno”, rekao je ranije Clark.

O Clarku je Netflix snimio sjajan dokumentarac jer je njegova nevjerovatna životna priča prava inspiracija i pokazatelj da se u životu nikada ne treba odustajati, a onima koji su ga zlostavljali poslao je poruku:

“Šta bih im danas rekao? Rekao bih im ‘hvala’ jer sam zbog toga postao jači i shvatio da me ništa ne može slomiti. Ovu poruku šaljem svim klincima koji misle da su beskorisni zbog nekog hendikepa”, zaključio je Clark.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista