MENI

2

Danska prijeti napuštanjem takmičenja, Nijemci pokrili usta u znak protesta

Danski nogometni savez objavio je da je  FIFA zaprijetila strožim kaznama osim sa žutim kartonima, vezanim za nošenje kapitenskih traka u znak podrške LGBTQ populaciji, prenosi Njemačka novinska agencija DPA.

Zbog toga njemački nogometaši su pred utakmicu s Japanom u znak protesta pokrili rukama usta. Nakon prijetnji iz FIFA-e, sedam evropskih reprezentacija, koje su namjeravale da kapiteni njihovih ekipa nose  duginu traku One Love za inkluziju i antidiskriminaciju odustalo je od takvog načina izražavanja protesta.

Kako prenosi DPA, DBU je na jučerašnjoj konferenciji za novinare objavio da FIFA kapitenima nije prijetila samo žutim kartonima ako budu nosili te trake.

“FIFA je sazvala vanrednu sjednicu 21. novembra. Njeni su predstavnici došli u hotel reprezentacije Engleske i vrlo  jasno su  rekli da ako nose trake slijede sankcije, najmanje u obliku žutog kartona ”  rekao je direktor DBU-a Jakob Jensen. Danci su upozorili da je takvo ponašanje nedopustivo te da nisu dobili precizan odgovor kakve će biti sankcije.

Istovremeno, DBU dodaje da zbog ovog incidenta predsjednik FIFA Gianni Infantino više nema podršku danskog saveza, a provukla se priča da bi Danci mogli napustiti takmičenje.

Njemački reprezentativci, koji su prije FIFA-ine  zabrane bili jedni od najaktivnijih branilaca kapitenskih traka One Love, danas su na svoj način protestovali  protiv ograničenja FIFA-e uoči prve utakmice protiv Japana. Na grupnoj fotografiji prije početka utakmice, kada dvije ekipe staju pred kamere, njemački  nogometaši simbolično su prekrili usta rukama. Kapiten nije nosio pomenutu traku ali su pronašli način da daju podršku u vidu boja na kopačkama.

“Nije se radilo o izražavanju političkih stavova. O ljudskim pravima se ne raspravlja. Ako spriječite nošenje trake, to je isto kao da nas ušutkate. Čvrsto stojimo iza svojih stavova”, objasnio je njemački nogometni savez DFB pozadinu ove akcije na Twitteru. 

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista