MENI

1

FK Borac izbačen iz evropskih takmičenja

Krovna kuća evropskog nogometa UEFA između ostalih izbacila je Fudbalski klub Borac Banja Luka iz svojih takmičenja zbog kašnjenja s isplatama dugovanja igračima, dužim od 90 dana.

UEFA-ino tijelo za finansijsku kontrolu klubova završilo je svoju prvu procjenu zahtjeva solventnosti na temlju novih UEFA pravilnika o licenciranju klubova i finansijskoj održivosti.

FK Borac je među 11 klubova koje je UEFA žestoko kaznila, dok su neki klubovi dobili uslovnu kaznu i bit će pod posebnom prismotrom u narednom periodu. Aris Thessaloniki FC (Grčka), FC Astana (Kazahstan), CFR 1907 Cluj (Rumunija), Floriana FC (Malta), Konyaspor (Turska), FC Kyzyl-Zhar SK Petropavlosk (Kazahstan), ŠD NK Olimpija Ljubljana (Slovenija), NK Osijek (Hrvatska), HNK Rijeka (Hrvatska) i Valmiera FC (Litvanija) klubovi su koji su kažnjeni uz Borac.

Kako je UEFA zvanično saopštila, kazna postaje važeća za jednu od naredne tri sezone u kojima bi se Borac kvalifikovao za Evropu. Kako je ova sezona već u toku, Banjalučani bi u slučaju izborenog izlaska na evropsku scenu mogli ostati kratkih rukava.

Uz to, FK Borac će morati da plati 10.000 eura kazne. Za CFR Cluj i NK Osijek isključenje je suspendovano na dvije godine i bit će provedeno samo ako ti klubovi ne ispune finansijske obaveze u naredne dvije sezone. Za Aris, Astanu, Olimpiju i Rijeku isključenje je suspendovano na probni rok od jedne sezone i bit će provedeno samo ako ti klubovi ne ispune obaveze u narednoj sezoni.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista