MENI

7

Francuska bolja od Maroka, zakazan obračun s Argentinom u finalu Svjetskog prvenstva

Francuska je u drugom polufinalnom meču uspjela savladati reprezentaciju Maroko sa 2:0 i tako zakazati spektakularni finalni duel protiv Argentine u nedjelju od 16 sati.

Aktuelni prvaci su sa druge strane imali sjajnu selekciju Maroka koja je napravila na ovom Mundijalu već nekoliko iznenađenja, poput prvog mjesta u grupi ili prolaska preko Španije i Portugal do polufinala, a postali su i prva reprezentacija iz Afrike kojoj je to pošlo za rukom. Trikolori su vrlo rano povela u ovom meču, a kasnije su uspjeli kazniti promašaje Maroka u 80. minuti i slaviti veliku pobjedu i novi plasman u finale.

Šok za Maroko se desio već u petoj minuti utakmice. Griezmann je dadao za Mbappea, čiji je udarac blokiran, ali odbila se lopta do Thea Hernandeza, koji zabija za vodstvo aktuelnih svjetskih prvaka. Stoper Maroka El Yamiq je veoam loše je reagovao u ovoj akciji.

Uzvratili su reprezentativci Maroka nekoliko minuta kasnije. Ounahi je pucao iz daljine, sjajno je išla ta lopta, no Lloris je odbranio. Sjajna je to akcija bila Maroka, koji su nakon primljenog gola krenuli po izjednačenje.

Francuzi su uzvratili preko Girouda koji je pogodio stativu u 17. minuti utakmice. Saiss je pogriješio, a francuski centarfor pucao je s vrha kaznenog prostora, ali pogodio je okvir gola.

U 27. minuti nova zanimljiva situacija, požutio je Boufala, ljut je bio jer mu sudac nije dao jedanaesterac nakon prekršaja Thea Hernandeza u kaznenom prostoru. Na snimci se vidjelo da je definitivno reprezentativac Francuske udario Boufala pri ulasku u kazneni prostor, ali čelnici u VAR sobi nisu se oglasili.

Nova sjajna prilika za Francusku 36. minuti, Bono nije bio bio dobro pozicioniran na golu, ali Giroud je bio neprecizan.

Nevjerovatan pokušaj Maroka u 45.minuti. Nakon kornera je El Yamiq pucao škaricama, a odbranio je njegov pokušaj Lloris, a lopta se odbila i od stativu.

Maroko u 53. minuti nije uspio iskorisiti veliku gužvu pred golom Francuske, na kraju je Konate je uklizao i spasio čisti pogodak. Samo nekoliko minuta kasnije, nova odlična akcija Maroka. Ziyech pronašao Ounahija, a on Hakimija, koji se našao u kaznenom prostoru Francuske. Griezmann je izbacio tu loptu.

Marcus Thuram je skočio i pucao glavom nakon slobodnog udarca, ali pored gola, bila je to dobra prilika za Francusku u 73. minuti. Tek što je ušao u igru u 79. minuti, Kolo Muani je zabio za 2:0, te je to značilo da su Trikolori već jednom nogom u finalu.

Nakon drugog gola Francuske nivo utakmice je opao, te su se reprezentativci Maroka već bili oprostili od finala. Na kraju pobjeda Trikolora za novo finale, ovaj put protiv Argentine. Dok će Maroko igrati za treće mjesto protiv Hrvatske.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista